Αυτοί οι Κουραμπιέδες έχουν γίνει viral και όχι άδικα! Το μυστικό τους βρίσκεται στο πολύωρο χτύπημα του βουτύρου , το οποίο τους χαρίζει μια μοναδική αφράδα και ταυτόχρονη τραγανότητα . Με αρώματα από κονιάκ και ανθόνερο , και ολόκληρα αμύγδαλα , αποτελούν την τέλεια εκδοχή του κλασικού χριστουγεννιάτικου γλυκού. Δοκιμάστε τη συνταγή που έχει κατακλύσει το Internet.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Ζύμη:
- 500 γρ. – Βούτυρο γάλακτος (αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1/2 φλυτζάνι – Ζάχαρη άχνη
- 1 – Κρόκος αυγού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ – Κονιάκ
- 2 κουταλάκια γλυκού – Μπέικιν πάουντερ
- 2 – Βανίλιες (σκόνη)
- 1 πρέζα – Αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού – Σόδα (διαλυμένη στο κονιάκ)
- 1 πακέτο – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό, ίσως λίγο λιγότερο)
- 200 γρ. – Αμύγδαλα (καβουρδισμένα και σπασμένα)
Για το Πασπάλισμα:
- Ανάλογο – Ανθόνερο (για ράντισμα)
- Ανάλογο – Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Βάσης και Αμυγδάλων:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα : τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 160°C έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά . Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη και πιο αφράτη θα γίνει η ζύμη.
Β. Προσθήκη Υλικών και Ζύμωμα:
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Ρίχνουμε το αλεύρι , το μπέικιν , τις βανίλιες και το αλάτι στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά . Μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να επιβραδύνεται .
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ . Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί.
Γ. Πλάσιμο και Ψήσιμο:
Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι μέτρια (ούτε πολύ μαλακή για να μην απλώσουν, ούτε πολύ σφιχτή για να μη γίνουν σκληροί). Πλάθουμε σε μέτριο μέγεθος (συνήθως σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλό) και τοποθετούμε στο ταψί μας, το οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά . Προσοχή : οι Κουραμπιέδες παραμένουν άσπροι , δεν παίρνουν ρόδινο χρώμα στο ψήσιμο.
Δ. Ανθόνερο και Άχνη:
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά .
Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές για πλούσιο αποτέλεσμα.
Πρέπει να τους αφήσουμε να κρυώσουν πριν την πρώτη στρώση άχνης, γιατί όταν είναι ζεστοί η ζάχαρη άχνη δημιουργεί ένα χοντρό στρώμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.
Σκεπάζουμε καλά την πιατέλα, γιατί οι κουραμπιέδες αποκτούν εύκολα υγρασία και μπορεί να χάσουν την τραγανή υφή τους. Διατηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι . Καλή επιτυχία !
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Χτυπήματος: 30 λεπτά (20′ + 10′)
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά (στους 180°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 5 λεπτά (+ ψύξη)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για τον πιο Αφράτο Κουραμπιέ
Το Κλειδί του Χτυπήματος: Το πολύωρο χτύπημα του βουτύρου με την άχνη (να αφρατέψουν πολύ, μέχρι να ασπρίσουν) είναι το μυστικό για την απίστευτη αφράδα των κουραμπιέδων . Μην το παραλείψετε!
Βούτυρο: Χρησιμοποιήστε καλό και αγνό βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου . Η ποιότητα του βουτύρου είναι αυτή που καθορίζει το άρωμα των κουραμπιέδων.
Ζύμη: Όταν προσθέσετε το αλεύρι, μην παραζυμώσετε ! Η ζύμη πρέπει να ενωθεί γρήγορα. Το υπερβολικό ζύμωμα σκληραίνει τους κουραμπιέδες.
Άχνη: Ραντίστε με ανθόνερο όταν είναι ζεστοί (μόλις βγουν από τον φούρνο). Πασπαλίστε την πρώτη φορά με άχνη αφού κρυώσουν τελείως. Επαναλάβετε το πασπάλισμα την επόμενη μέρα για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Μελομακάρονα με Πορτοκάλι και Σιρόπι
Βασιλόπιτα Τσουρέκι με Μαχλέπι
Η Συνταγή είναι της Ραλλους Ψαραδέλλη











