Η πίτα με τριμμένο φύλλο είναι ένα πιάτο που πραγματικά ξεχωρίζει. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, με το φύλλο να αποκτά μια μοναδική τραγανή υφή που έρχεται σε τέλεια αντίθεση με την απαλή γέμιση. Εγώ τη σερβίρω συνήθως σαν πρωινό ή απογευματινό, αλλά είναι τέλεια για κάθε ώρα της ημέρας.

Υλικά

500 γρ. φύλλο Κρούστας για πίτα
10 αυγά
1 λίτρο γάλακτος / 4 φλιτζάνια
125 ml. Ηλιέλαιο ή φυτικό έλαιο / μισό κύπελλο
125 ml. σόδα / μισό φλυτζάνι
1 μαγιά ξηρή ή φρέσκια
1 κουτ.γλυκ αλάτι

Εκτέλεση:

Πάρτε το 1/4 του φύλλου ένα προς ένα, ψήνουμε στο φούρνο, ώστε να γίνουν λίγο τραγανά.
Στη συνέχεια, σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την σοδα , έπειτα το λάδι, μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Πάρτε ένα ταψί, βουρτσίστε το με λάδι, πάρτε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετήστε τα στο ταψί και
ραντίστε με το μίγμα της μαγιάς, του νερού και του λαδιού ανάμεσα από κάθε φύλλο.
Απλά ακολουθήστε την εικόνα και όλα θα είναι ξεκάθαρα.

Στη συνέχεια, πάρτε τα τραγανά φύλλα που ψήσατε προηγουμένως και τρίψτε σε χοντρά κομάτια με τα χέρια σας να σπάσουν και απλώστε  τα από πάνω.
Πάρτε ένα βαθύ μπολ, βάλτε τα αυγά, ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι το αλάτι ,
στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα-ένα λίτρο, ανακατεύουμε καλά, και το μείγμα του γάλακτος και των αυγών το ρίχνουμε πάνω από τα τριμμένα φύλλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180-200 βαθμούς Κελσίου.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η πίτα με τριμμένο φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Φύλλα: Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας φύλλο κρούστας. Το τραγανό φύλλο που θα τρίψετε από πάνω δίνει την ιδιαίτερη υφή στην πίτα.
  • Γέμιση: Αυτή η πίτα είναι υπέροχη όπως είναι, αλλά αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 250 γρ. φέτα ή άλλο τυρί, θρυμματισμένη μαζί με τα τριμμένα φύλλα.
  • Σόδα: Η χρήση της σόδας (ανθρακούχο νερό) κάνει την πίτα πιο αφράτη. Αντί για σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε λίγο γάλα, αν και το ανθρακούχο νερό δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Ψήσιμο: Μην βιαστείτε να βγάλετε την πίτα από τον φούρνο, βεβαιωθείτε ότι έχει ροδίσει καλά και έχει γίνει τραγανή.

ΠΗΓΗ: sonjasrecipes.com