Αχ, αυτή η πιπερόπιτα μυρίζει καλοκαίρι και χωριό! Είναι από τις αγαπημένες μου πίτες, γεμάτη αρώματα και γεύσεις. Εγώ την κάνω κάπως έτσι, και πάντα γίνεται ανάρπαστη. Πάμε να δούμε πώς τη φτιάχνω, την πιπερόπιτα την αρωματική!

Υλικά

για τη γέμιση της πιπερόπιτας:

Λίγο ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
8 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες
Λίγο αλάτι
1 χούφτα τραχανά σταρένιο
Πιπέρι μαύρο
Πάπρικα γλυκιά
Λίγη ρίγανη
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γραμμάρια φέτα χοντροτριμμένη
200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα

για την πιπερόπιτα:

6 φύλλα χωριάτικα
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Σουσάμι για πασπάλισμα

για το άλειμμα:

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
3 κουταλιές της σούπας νερό
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Γέμιση: Σε λίγο ελαιόλαδο αχνίζουμε κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες και φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Γυρίζουμε μέχρι να πέσει ο όγκος και να σωθούν τα υγρά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρύνει. Ρίχνουμε μέσα τραχανά σταρένιο, μαύρο πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, λίγη ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με χοντροτριμμένη φέτα, γραβιέρα και ελαφρά χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε ακτινωτά λαδωμένα χωριάτικα φύλλα (τρία κάτω, τρία πάνω, τα δύο τσαλακωτά και το τρίτο απλωμένο με τις άκρες γυρισμένες προς τα μέσα). Στρώνουμε τη γέμιση ανάμεσα στα φύλλα.

Σε μπολάκι ανακατεύουμε γιαούρτι, ηλιέλαιο, νερό και λίγο αλάτι. Αλείφουμε με το χυλό την πίτα, χαραζουμε σε κομματια, πασπαλιζουμε με σουσαμι και ψηνουμε σε προθερμασμενο 160β κατω αντισταση πανω αερα στη 2η απο κατω σκαλα για 50λ

H Συνταγή είναι της κας Sofia Valinou