Χειροποίητο Φύλλο Πίτας είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η τέχνη του σωστού φύλλου μπορεί να απογειώσει κάθε πίτα, από μια απλή τυρόπιτα μέχρι μια πλούσια κρεατόπιτα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα του σωστού ζυμώματος και ανοίγματος. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φύλλο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη (το φύλλο):
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 500 γραμμάρια
- Αλάτι: 2 κουταλάκια του καφέ
- Ελαιόλαδο: 4-5 κουταλιές της σούπας
Για τη ζύμη (πρόσθετα):
- Μαυροπίπερο: Λίγο (προαιρετικά)
- Ξύδι: 1 καπάκι από μπουκάλι
- Νερό: Όσο πάρει (περίπου 200-250 ml)
Για το άνοιγμα:
- Κορν φλάουρ: (για το άνοιγμα του φύλλου)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας τη ζύμη για το Χειροποίητο Φύλλο Πίτας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι (αν χρησιμοποιήσεις) και το ελαιόλαδο.
Πρόσθεσε το ξύδι και σιγά-σιγά το νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια σου μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υγρασία του αλευριού, οπότε πρόσθετε το σταδιακά.
Αφού ζυμώσεις καλά τη ζύμη (για τουλάχιστον 10 λεπτά), σκέπασέ την με μια μεμβράνη και άφησέ την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον **30 λεπτά** σε ένα ζεστό μέρος. Η ξεκούραση είναι κρίσιμη για την ελαστικότητα.
Πασπάλισε έναν καθαρό πάγκο με κορν φλάουρ. Κόψε ένα κομμάτι από τη ζύμη και άρχισε να το ανοίγεις με τον πλάστη. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχει το Χειροποίητο Φύλλο Πίτας.
Πρόσθεσε επιπλέον κορν φλάουρ αν χρειάζεται, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο και στον πλάστη. Στόχος είναι να φτιάξεις ένα λεπτό φύλλο, όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται.
Μόλις ανοίξεις το φύλλο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις διάφορες πίτες. Άλειψέ το με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο και πρόσθεσε τη γέμιση της επιλογής σου.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας
Χρόνος Προετοιμασίας (Ζύμωμα): 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 0 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 10 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για την ξεκούραση της ζύμης).
Χρήσιμα Tips για το φύλλο
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το ζύμωμα είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσει η ζύμη την απαραίτητη ελαστικότητα. Ζύμωσε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν θέλεις να φτιάξεις πίτα με γιαούρτι, δες τη συνταγή μας για γιαουρτόπιτα.
Η ξεκούραση επιτρέπει στη γλουτένη να αναπτυχθεί και στο φύλλο να γίνει πιο εύκολο στο άνοιγμα. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις το φύλλο για μια νόστιμη τυρόπιτα.
Χρησιμοποίησε κορν φλάουρ αντί για αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο και στον πλάστη, ειδικά όταν φτιάχνεις **Χειροποίητο Φύλλο Πίτας**. Δες ιδέες για αλμυρές πίτες.
Η πρόταση είναι το Simon Prifti









