Το Ραβανί πολίτικο με κρέμα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, γνωστό για την τέλεια ισορροπία της γεύσης του. Το αφράτο παντεσπάνι από σιμιγδάλι, το ζεστό σιρόπι και η δροσερή κρέμα συνθέτουν ένα γλυκό που είναι ταυτόχρονα πλούσιο και δροσιστικό. Εγώ το φτιάχνω πάντα όταν θέλω να εντυπωσιάσω με ένα κλασικό και διαχρονικό γλυκό!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΗΡΙ(2Ο0ml):

Υλικά

5 αυγα,
μισο ποτηρι ζαχαρη,
1 ποτηρι γαλα φρεσκο,
1 ποτηρι ελαφρύ λαδι,
1 σακουλακι χονδρο σιμιγδαλι,
1 φακελακι μπεικιν παουντερ,
1 βανιλια,
1 φακελακι μαστιχα αλεσμενη σε σκονη!

για το Σιρόπι:

3 ποτηρια νερο
3 ποτηρια ζαχαρη
1/2 χυμο λεμονιου για 4 λεπτα!
1 κ.σ.βουτυρο!

για την κρέμα:

1 λιτρο γαλα φρεσκο,
5 κ.σ.ζαχαρη,
4 κ.σ.γεματες κορν φλαουρ,
2 κ.σ.γεματες αλευρι,
1 βανιλια,
2 κ.σ.βουτυρο,
400 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί!

Εκτέλεση

Χτυπαμε τα αυγα-ζαχαρη να ασπρισουν!
Ριχνουμε σιγα-σιγα εναλλαξ γαλα,λάδι !
Τελος ριχνουμε σιγα-σιγα το σιμιγδαλι-μπεικιν-βανιλια-μαστιχα!
Βουτυρωνουμε το ταψι η πυρέξ (30χ27) και ριχνουμε το μείγμα!
Το ψηνουμε στους 180 β προθερμ.αντιστασεις μεσαια σχαρα για 30 λεπτα αναλογα τον φουρνο!
Το βγαζουμε και το αφηνουμε να κρυωσει!

για το Σιρόπι:

Βραζουμε 3 ποτηρια νερο με 3 ποτηρια ζαχαρη μισο χυμο λεμονιου για 4 λεπτα!
Το κατεβαζουμε και ριχνουμε μεσα 1 κ.σ.βουτυρο!
Σιροπιαζουμε κρυο γλυκο ζεστο σιροπι!

Για την κρεμα
Βγαζουμε λιγο απο το γαλα σε ενα μπολ και διαλυουμε το κορν-αλευρι!
Βαζουμε το υπολοιπο να ζεσταθει με την ζαχαρη και ριχνουμε το μείγμα(γαλα-κορν-αλευρι) ανακατευουμε και οταν πηξει την κατεβαζουμε και ριχνουμε την βανιλια και το βουτυρο ανακατευουμε!
Την σκεπαζουμε με.διαφανη μεμβρανη και οταν κρυωσει τελειος την αφρατευουμε με το μιξερ!
Ριχνουμε απαλα την σαντιγί μεσα στην κρεμα και ανακατευουμε με μαριζ!
Την βαζουμε πανω στο κρυο ρεβανι!
Πασπαλιζουμε με κανελα!

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Ραβανί πολίτικο με κρέμα σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Σιμιγδάλι: Το χοντρό σιμιγδάλι δίνει την κλασική υφή του ραβανί. Μην το αντικαταστήσετε με ψιλό.
  • Σιρόπιασμα: Το ραβανί πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) για να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
  • Η κρέμα: Η διαφανής μεμβράνη που ακουμπάει πάνω στην κρέμα είναι απαραίτητη για να μην δημιουργηθεί αυτή η ενοχλητική πέτσα.
  • Μαστίχα: Η μαστίχα σε σκόνη είναι αυτή που δίνει το αυθεντικό άρωμα του πολίτικου ραβανί. Μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά.
  • Διακόσμηση: Αντί για κανέλα, μπορείτε να πασπαλίσετε με φιστίκι Αιγίνης ή καρύδα για διαφορετική γεύση.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzeni Tsanaktsidou