Ο Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με καρύδα είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό που αγαπάμε όλοι, επειδή είναι ταυτόχρονα πλούσιο και αρωματικό. Εγώ τον φτιάχνω με γάλα και βούτυρο, γι’ αυτό γίνεται απίστευτα αφράτος και βελούδινος, ενώ η καρύδα του δίνει μια εξωτική νότα. Επιπλέον, είναι ένα γλυκό που μπορείς να το ετοιμάσεις σε ελάχιστο χρόνο, οπότε είναι ιδανικό για να ικανοποιήσεις την ξαφνική σου επιθυμία για κάτι γλυκό, εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- Σιμιγδάλι σιταριού: 250 γραμμάρια
- Μαύρη ζάχαρη: 300 γραμμάρια
- Γάλα: 700 ml.
- Νερό: 200 ml.
- Βούτυρο: 100 g
- Κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Ξέσματα καρύδας: 30 γραμμάρια
- Εκχύλισμα βανίλιας: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Εκτέλεση
Ξεκινάω τον χαλβά λιώνοντας το βούτυρο μέσα σε μία κατσαρόλα που έχω βάλει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτω το σιμιγδάλι και αρχίζω να ανακατεύω ώσπου να πάρω ένα μείγμα που είναι σαν βρεγμένη άμμος. Ανακατεύω αρκετά, για να ψηθεί καλά το σιμιγδάλι.
Στη συνέχεια, προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω να ανακατεύω έως ότου ενσωματωθεί όλη η ζάχαρη στο μείγμα, περίπου 4 με 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτω το νερό και ανακατεύω να μετατραπεί σε ένα υγρό μείγμα.
Σιγά-σιγά ρίχνω και το γάλα και συνεχίζω να ανακατεύω ασταμάτητα.
Τέλος, όταν πλέον έχουν ενσωματωθεί όλα τα υλικά και έχει γίνει μία κρέμα, τότε προσθέτω την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Αφήνω το μείγμα μέχρι να πήξει και να γίνει σφιχτό. Βουτυρώνω το ταψάκι μου και αδειάζω μέσα τον σιμιγδαλένιο χαλβά.
Στρώνω ομοιόμορφα την επιφάνεια με μία σπάτουλα και πασπαλίζω από πάνω με τριμμένη καρύδα.
Αφήνω να κρυώσει εντελώς και μετά κόβω σε κομμάτια.
Χρόνοι
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 2-3 ώρες (για να κρυώσει και να σφίξει)
Tips
Μυστικά επιτυχίας
Αν θέλεις ο σιμιγδαλένιος χαλβάς να γίνει πιο παραδοσιακός, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με 700 ml νερό και να προσθέσεις μερικά ξυλάκια κανέλας και φλούδα λεμονιού στο σιρόπι, πριν το ρίξεις στο σιμιγδάλι.
Για να πάρει σχήμα ο χαλβάς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία φόρμα για κέικ ή μία στρογγυλή φόρμα, αντί για ταψάκι.
Το συνεχές ανακάτεμα είναι το μυστικό για να ψηθεί σωστά το σιμιγδάλι και να γίνει αφράτο.
Δοκιμάστε και αυτά
Δοκιμάστε επίσης το εύκολη γαλατόπιτα με φύλλο, την εύκολη πάστα φλώρα και τη μουσ σοκολάτας με φρούτα.
Καλή Απόλαυση














