Αυτή είναι η εκπληκτική σιροπιαστή μηλόπιτα που είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε ξαναδεί πουθενά! Φτιάχνεται με ξερά φύλλα κρούστας που δίνουν μια απίστευτη αφράτη υφή, θυμίζοντας αρκετά πορτοκαλόπιτα, ενώ ο συνδυασμός μήλου και κυδωνιού είναι μοναδικός! Το σιρόπι μας το θέλουμε κρύο και η μηλόπιτα ζεστή, για να τραβήξει όλο το ζουμί και να γίνει λουκούμι!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σιροπιαστή Μηλόπιτα με Φύλλα Κρούστας και Κυδώνι
Αυτή η φανταστική σιροπιαστή μηλόπιτα με ξερά φύλλα κρούστας και κυδώνι είναι απίστευτα αφράτη και ζουμερή! Δείτε πώς θα φτιάξετε το κρύο σιρόπι και τη συνταγή βήμα βήμα!
Ingredients
Για το Σιρόπι (το ετοιμάζουμε πρώτο!)
- 550 γρ. - Ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 450 γρ. - Νερό
- 2 - Ξυλάκια Κανέλας
- 3 - Γαρύφαλλα
- 4 - Φλούδες Πορτοκαλιού
- 1 - Βανίλια (σκόνη)
- 150 γρ. - Χυμός Μήλου και Κυδωνιού (από τα τριμμένα φρούτα)
Για την Μηλόπιτα
- 230 γρ. - Ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 5 - Αυγά (μεγάλα)
- 2 - Βανίλιες (σκόνη ή εκχύλισμα)
- 200 γρ. - Ηλιέλαιο
- 300 γρ. - Γιαούρτι (στραγγιστό)
- 2 κ.γ. - Μπέικιν Πάουντερ
- 1.5 κ.γ. - Κανέλα (σκόνη)
- Ξύσμα 1/2 - Πορτοκάλι
- 450 γρ. - Φύλλο Κρούστας (ξερό και σπασμένο)
- 4 - Μήλα (τριμμένα)
- 1 - Κυδώνι (τριμμένο)
Για Διακόσμηση (προαιρετικά)
- Χτυπημένη Σαντιγί
- Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι
Instructions
Προετοιμασία Σιροπιού:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα **(εκτός από το ζωμό μήλου/κυδωνιού) και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό από τα μήλα και το κυδώνι (θα το ετοιμάσουμε στο βήμα 2). Το σιρόπι πρέπει να κρυώσει εντελώς.
Προετοιμασία Φρούτων & Φύλλου:
Έχουμε αφήσει από την προηγούμενη μέρα το φύλλο κρούστας να ξεραθεί εντελώς. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και το κυδώνι και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα πιέζουμε για να κρατήσουμε το ζωμό τους. Σουρώνουμε το ζωμό και κρατάμε 150 γρ. σε ποτήρι για να τον προσθέσουμε στο σιρόπι (βήμα 1).
Εκτέλεση Μηλόπιτας (Βάση):
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το γιαούρτι. Συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν και σταματάμε.
Ολοκλήρωση Μείγματος:
Στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μήλα και κυδώνια (χωρίς το ζωμό τους). Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθούν. Τέλος, προσθέτουμε σε πέντε δόσεις το σπασμένο και ξερό φύλλο κρούστας και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Ψήσιμο & Σιροπιάσμα:
Αδειάζουμε τη μηλόπιτα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαστάσεων 34x25 εκ. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ταψί για 10 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50-60 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Έτσι όπως είναι ζεστή, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να το τραβήξει όλο και να κρυώσει.
Διακόσμηση:
Διακοσμούμε όπως επιθυμούμε (ιδανικά με χτυπημένη σαντιγί και γλυκό του κουταλιού κυδώνι). Ιδανικά διατηρείται στο ψυγείο για ωραιότερο γευστικό αποτέλεσμα.
Tips για τη Σιροπιαστή Μηλόπιτα
Φύλλο: Το φύλλο πρέπει να είναι εντελώς ξερό και σπασμένο σε μικρά κομμάτια για να δώσει την αφράτη και «σπογγώδη» υφή που μοιάζει με την πορτοκαλόπιτα.
Σιρόπι: Είναι πολύ σημαντικό η Μηλόπιτα να είναι ζεστή και το Σιρόπι να είναι κρύο για να μην λαπαδιάσει το γλυκό και για να τραβήξει όλο το σιρόπι.
Χυμός: Μην πετάξετε το ζωμό από τα τριμμένα μήλα και κυδώνια, αλλά χρησιμοποιήστε τα 150 γρ. στο σιρόπι για να δώσει πιο έντονο φρουτένιο άρωμα.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:







