Τα Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα είναι μία γαστρονομική απόλαυση που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση των μπαχαρικών και το μοναδικό άρωμα του καπνού. Είναι ιδανικά για ένα κυριακάτικο τραπέζι, για μπάρμπεκιου με φίλους, ή απλά για να απολαύσετε ένα πιάτο γεμάτο παράδοση και μεράκι.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σουτζουκάκια Ψητά στα Κάρβουνα

Πιάτο με σερβιρισμένα Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα, συνοδευόμενα από πιλάφι και ψιλοκομμένα λαχανικά.

Τι πιο μερακλίδικο και αρωματικό από τα Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα! της Ελινα Σκλαβου. Στη βόρεια Ελλάδα, τα φτιάχνουμε πολύ και ειδικά στα κάρβουνα, γιατί έτσι αναδεικνύεται όλη τους η γεύση. Είναι ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και παράδοση, που θα σας ταξιδέψει με την πρώτη μπουκιά.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτά τα μερακλίδικα Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό Κιμάς (ανάμεικτος: χοιρινός και μοσχαρίσιος)
  • 2 σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 2 τεμ. Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 τεμ. Αυγό
  • 8 φέτες Ψωμί του τοστ (μουλιασμένες σε γάλα και καλά στραγγισμένες)
  • Ελαιόλαδο (λίγο, για το μείγμα)
  • Αλάτι (κατά βούληση)
  • Πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1 κ.σ. Ρίγανη
  • 1 κ.γ. Μπαχάρι (τριμμένο)
  • 1 κ.σ. Πάπρικα
  • Μία πρέζα Τσιμένι (τριμμένο, φρεσκοτριμμένο)
  • Μία πρέζα Κύμινο
  • 1 κ.σ. Μπούκοβο (για όσους αγαπούν το καυτερό)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα μοσχομυριστά Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα:

  1. Ετοιμάζω και ζυμώνω τον κιμά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα κρεμμύδια.
    Προσθέτω το αυγό, τις 8 φέτες ψωμί του τοστ που έχω μουλιάσει σε γάλα και έχω στραγγίσει πάρα πολύ καλά (ώστε να μην έχουν καθόλου υγρά), και λίγο ελαιόλαδο.
    Ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μπαχάρι τριμμένο, την πάπρικα, μία πρέζα τσιμένι, μία πρέζα κύμινο και την 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο (εμάς μας αρέσει πολύ το καυτερό!).
    Ζυμώνω πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά, τουλάχιστον για 20 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει μία ενιαία, σφιχτή μάζα. αυτό είναι το μυστικό για να μην διαλύσουν τα σουτζουκάκια στο ψήσιμο.
    Αφήνω το μείγμα να ξεκουραστεί:
    Βάζω το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για όλο το βράδυ. αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δένουν οι γεύσεις και τα σουτζουκάκια γίνονται πιο αρωματικά και σφιχτά.
  2. Πλάθω και ψήνω τα σουτζουκάκια:
    Την επόμενη μέρα, βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και πλάθω τα σουτζουκάκια σε οβάλ σχήμα, όπως τα ξέρουμε.
    Τα ψήνω στα κάρβουνα, προσέχοντας να μην αρπάξουν και να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά και να είναι ψημένα και ζουμερά από μέσα.
    Εναλλακτικά, αν δεν έχω κάρβουνα, μπορώ να τα ψήσω και στον φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα, στους 180-200 βαθμούς, γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα.
  3. Σερβίρω:
    Τα συνόδευσα με πιλάφι, ψιλοκομμένες ντομάτες και κρεμμύδια, και φυσικά με μπόλικο μπούκοβο! Ζουμερά Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα, με ωραίο ψήσιμο και χρυσαφένια κρούστα

Notes

Tips για τα Τέλεια Σουτζουκάκια Ψητά στα Κάρβουνα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα σας ασυναγώνιστα! Το πιο σημαντικό tip είναι το ζύμωμα: πρέπει να ζυμώσετε τον κιμά πάρα πολύ καλά, για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να βγάλει τα υγρά του και να γίνει ενιαία μάζα. Αυτό θα αποτρέψει το σπάσιμο των σουτζουκακιών κατά το ψήσιμο. Επίσης, η παραμονή στο ψυγείο όλο το βράδυ είναι απαραίτητη για να "παντρευτούν" οι γεύσεις των μπαχαρικών και να γίνουν ακόμα πιο αρωματικά. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα και ποιοτικά μπαχαρικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή