Η Σπανακοπρασοτυρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που συνδυάζει την γλυκύτητα του πράσου και των φρέσκων κρεμμυδιών, την πλούσια γεύση του σπανακιού και την αλμύρα της φέτας, τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο κρούστας. Είναι ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα, ορεκτικό ή κολατσιό. Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη, αρκεί να προσέξετε το σωστό στέγνωμα της γέμισης. Το αποτέλεσμα είναι μια Σπανακοπρασοτυρόπιτα πεντανόστιμη και ζουμερή, που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας! Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις μια πίτα που όλοι θα λατρέψουν.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη Γέμιση:
- 1 κιλό Σπανάκι (καθαρισμένο και πλυμένο)
- 1 Μεγάλο πράσο (μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο)
- 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 1/2 ματσάκι Άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 300 γρ. Τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
- 1 Αυγό (μεσαίο)
- 6 κσ Φρυγανιά τριμμένη
- Ελαιόλαδο (ή λαδάκι) για το τσιγάρισμα
- Αλάτι, Πιπέρι (κατά βούληση)
Για την Πίτα:
- 1 πακέτο Φύλλα κρούστας (περίπου 10-12 φύλλα)
- Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο (για το λάδωμα των φύλλων)
- Σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία της Γέμισης (Μέρος 1ο): Ψιλοκόβουμε το πράσο μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα να τσιγαριστούν με λίγο λαδάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην βγει νερουλή η Σπανακοπρασοτυρόπιτα.
Το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Το κρύωμα της γέμισης είναι απαραίτητο πριν προστεθεί το αυγό.
Προετοιμασία της Γέμισης (Μέρος 2ο): Μόλις το μείγμα σπανάκι-πράσου φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το αυγό, τη θρυμματισμένη φέτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, την τριμμένη φρυγανιά και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν ένα ωραίο ομοιογενές μίγμα. Η φρυγανιά βοηθάει στην απορρόφηση τυχόν υπολειπόμενων υγρών.
Συναρμολόγηση της Πίτας: Λαδώνουμε ένα ταψάκι (περίπου 35×25 εκ.) ή στρώνουμε λαδόκολλα. Λαδώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας (περίπου 5-6 φύλλα) και τα στρώνουμε στο ταψάκι. Καλό είναι να τα λαδώνουμε ένα-ένα με ένα πινέλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση από τη Σπανακοπρασοτυρόπιτα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα άλλα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα.
Ψήσιμο: Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (για να ψηθεί ομοιόμορφα) και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. Την ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει (περίπου 45-55 λεπτά).
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος Γέμισης: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45-55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η Σπανακοπρασοτυρόπιτα πιο τραγανή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένο βούτυρο αντί για ελαιόλαδο, ή ένα μείγμα των δύο. Το βούτυρο δίνει πιο χρυσαφένιο χρώμα και πιο πλούσιο άρωμα.
Μην παραλείψετε να αφήσετε τη γέμιση να κρυώσει. Αν βάλετε το αυγό σε ζεστή γέμιση, θα ψηθεί και θα χαλάσει τη συνοχή. Η φρυγανιά τριμμένη μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα χοντρό σιμιγδάλι για έξτρα απορρόφηση.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1 κγ μοσχοκάρυδο στη γέμιση. Ταιριάζει πολύ ωραία με το σπανάκι και τη φέτα, δίνοντας μια πιο “πολίτικη” νότα.
Σχετικές Συνταγές
Η Συνταγή είναι της κας Ελενα Μακαρη










