Τριμμένη πατατόπιτα με τυρί και σκόρδο

Αυτό το πιάτο έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου από την παιδική ηλικία και παραμένει έτσι.
Η αδερφή μου με κερνουσε συχνά όταν ερχόμουν να την επισκεφτώ. Η διαφορά ηλικίας μας είναι αρκετά μεγάλη, και ως εκ τούτου, όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για πρώτη φορά για τη μαγειρική, η αδερφή μου ήταν ήδη μια έμπειρη μαγγειρισσα.
Από αυτήν υιοθέτησα τη συνταγή για αυτή την υπέροχη πατατοπιτα με γεύση σκόρδου.
Μπορεί να χρησιμεύσει ως απλώς συνοδευτικό, αλλά το χρησιμοποιούμε και ως ανεξάρτητο πιάτο.

υλικά για 4 μερίδες*:

6 μέτριες πατάτες
2 αυγα
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 στ. κουταλιές μαγιονέζα
100 γρ σκληρό τυρί κιτρινο
1 κσ αποξηραμένος άνηθος (ή άλλο βότανο που σας αρέσει)
αλάτι, πιπέρι – για γεύση

* Συνήθως βάζω όλα τα υλικά «με το μάτι» και φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα στις αναλογίες.
Όλα εξαρτώνται από τα γούστα της οικογένειάς σας και μπορεί να διαφέρουν.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά προετοιμασία συν 40 λεπτά ψητό.

Εκτέλεση:

Τρίβουμε το τυρί σε ψιλό τρίφτη. Το ίδιο κάνουμε και με το σκόρδο.
Συνδυάζουμε το μισό τυρί με ένα αυγό και ξερό άνηθο. Θα καλύψουμε την πιτα με αυτό το μείγμα για να σχηματιστεί μια νόστιμη χρυσαφένια κρούστα.
Ανακατεύουμε το δεύτερο αυγό και το υπόλοιπο τυρί με σκόρδο και μαγιονέζα.
Το ετοιμάζω πάντα πριν αρχίσω να τρίβω τις πατάτες, γιατί δεν μου αρέσει όταν οι πατάτες αρχίζουν να σκουραίνουν.

Τρίβουμε τις πατάτες σε χοντρό τρίφτη και τις προσθέτουμε στο δευτερο μειγμα. Αλατοπιπερωνουμε.
Βάζουμε το μειγμα πατατας σε ταψί με διάμετρο 26 εκ.
Από πάνω το μείγμα αυγού-τυριού-άνηθου που φτιαξαμε στην αρχή.
Στέλνουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
Θα πρέπει να υπάρχει μια κατακόκκινη κρούστα.

Αυτή η πιτα μπορεί να διαφοροποιηθεί μαγειρεύοντάς την με κιμά ή μανιτάρια ως γέμιση.
Δοκίμασα διάφορες επιλογές, αλλά η αγαπημένη μας εξακολουθεί να είναι η πιο απλή – καθαρή πατάτα.

Προηγούμενο άρθροΧταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι: Πώς να το φτιάξετε τέλεια
Επόμενο άρθροΚΟΤΟΠΟΥΛΟ με μελιτζάνα στο φούρνο