Αν θέλεις να φτιάξεις μια πίτα που πραγματικά θα ξεχωρίσει, αυτή η Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι η ιδανική επιλογή. Η γέμιση είναι πλούσια, με τρία διαφορετικά τυριά και φρέσκα αρωματικά, ενώ το φύλλο γίνεται τόσο τραγανό που θα ακούγεται κάθε μπουκιά.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο, ένα φαγητό που μου φέρνει στο μυαλό τα κυριακάτικα τραπέζια της παιδικής μου ηλικίας. Είναι η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μου, με το φύλλο της να είναι τόσο τραγανό και νόστιμο που δεν θα το αλλάζεις με τίποτα.
Prep Time
45 minutes
Cook Time
50 minutes
Total Time
1 hour 35 minutes
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- Περίπου 1 kg Σπανάκι
- 3-4 Κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι Άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι Μάραθο, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. Τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 300 γρ. Ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 1 συσκευασία Τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
- 2 Αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
Για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι κίτρινο σταρένιο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 650ml νερό
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Instructions
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανοίγουμε λακουβίτσα στο κέντρο.Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένη πιατέλα, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνηκαι τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα (ή από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο).
- Παίρνω ένα ταψί και το λαδώνω καλά. στρώνω 4 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο. ρίχνω τη μισή γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα.
- Τοποθετώ ένα ακόμη φύλλο στη μέση, το αλείφω με ελαιόλαδο και ρίχνω την υπόλοιπη γέμιση. σκεπάζω με τα άλλα 3 φύλλα, αλείφοντας πάλι το καθένα με λάδι.
- Αφού ολοκληρώσω το στρώσιμο, περιχύνω το φύλλο με επιπλέον ελαιόλαδο και κάνω «πιτσίλισμα» με λίγες σταγόνες νερού για να γίνει το φύλλο ακόμα πιο τραγανό.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 50 λεπτά.
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Φύλλο: Για να γίνει το φύλλο σας πιο ελαστικό και να ανοίγει εύκολα, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι στη ζύμη.
- Γέμιση: Ο συνδυασμός φέτας, ανθότυρου και τυριού κρέμας δίνει μια υπέροχη γεύση και υφή στη γέμιση.
- Μυστικό για τραγανό φύλλο: Το «πιτσίλισμα» με νερό πριν το ψήσιμο είναι το μυστικό για να γίνει το φύλλο σας εξαιρετικά τραγανό.










