Τα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς αποτελούν μία από τις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες στην κουζίνα μας. Όταν φτιάχνω αυτά τα μαλακά και αφράτα ψωμάκια, νιώθω πραγματική χαρά καθώς το σπίτι γεμίζει με το υπέροχο άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού. Επιπλέον, η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαντάζεστε, ενώ το αποτέλεσμα ξεπερνάει κατά πολύ τα έτοιμα προϊόντα του εμπορίου. Συνεπώς, με λίγα υλικά και υπομονή θα απολαύσετε τα πιο νόστιμα ψωμάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Σπιτικά Ψωμάκια για Σάντουιτς

Μακρόστενα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς με σουσάμι σε ταψί, φρεσκοψημένα

Μάθετε πώς να φτιάχνετε τα πιο αφράτα και νόστιμα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς, ιδανικά για το κολατσιό, το γραφείο ή ένα πλούσιο brunch. Αυτή η συνταγή με πετιμέζι και σουσάμι δίνει απίστευτα μαλακό ψωμάκι που διατηρείται φρέσκο για μέρες. Δοκιμάστε τα σήμερα!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 1 hour 10 minutes
Total Time 2 hours

Ingredients

  • 1 κιλό και 600 γρ. αλεύρι (μισό σκληρό κίτρινο και μισό για όλες τις χρήσεις)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Νερό χλιαρό (περίπου 1100 ml)
  • 1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι αραιωμένο σε λίγο νερό για επάλειψη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Instructions

Προετοιμασία του Ζυμαριού

Αρχικά, ρίχνω το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη και ανακατεύω καλά. Στη συνέχεια, κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το λάδι. Με ένα κουτάλι ανακατεύω να διαλυθούν όλα τα υλικά. Έπειτα, σιγά σιγά τραβάω από τα πλάγια το αλεύρι και κατόπιν ζυμώνω με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και λείο.

Πρώτο Φούσκωμα

Το σκεπάζω με ένα καθαρό πανί και το αφήνω μια ώρα περίπου να φουσκώσει. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξω ένα ζεστό μέρος στην κουζίνα μου για καλύτερα αποτελέσματα.

Διαμόρφωση ψωμάκια

Αφού φουσκώσει, το βάζω στο τραπέζι και το χωρίζω σε μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το σκεπάζω και το αφήνω 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Μετά, κάθε μπαλάκι το ανοίγω με τα χέρια σαν πιτούλα. Στη συνέχεια, το ρολάρω σε μακρόστενο σχήμα και το τοποθετώ στο ταψί με χαρτί ψησίματος.

Ψήσιμο

Τα αφήνω να φουσκώσουν για ακόμα 15-20 λεπτά. Έπειτα, τα αλείφω με το αραιωμένο πετιμέζι και τα πασπαλίζω με σουσάμι. Τέλος, τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά. Κατόπιν, συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μόνο με αντιστάσεις. Παράλληλα, στον πάτο του φούρνου βάζω ένα σκεύος με καυτό νερό όση ώρα ψήνονται.

Η Συνταγή είναι της κας Litsa Kokkoni

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τα Αφράτα Ψωμάκια

  • Η υγρασία είναι το μυστικό: Η προσθήκη του σκεύους με το καυτό νερό στον φούρνο δημιουργεί ατμό, ο οποίος βοηθάει τα ψωμάκια να γίνουν πιο αφράτα εσωτερικά και να μην ξεραθούν εξωτερικά.
  • Το χλιαρό νερό: Πρέπει το νερό να είναι χλιαρό, όχι καυτό, για να ενεργοποιήσει σωστά τη μαγιά.
  • Το πετιμέζι: Η επάλειψη με αραιωμένο πετιμέζι (ή μέλι) δίνει μια όμορφη, βαθιά καστανή κρούστα και μια ελαφριά γλυκύτητα που ταιριάζει με το αλάτι.