Φίλες μου, αυτή η συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας είναι η βάση για να φτιάξουμε μια τεράστια, πεντανόστιμη πίτσα στο ταψί, καθώς είναι απίστευτα ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια, καθιστώντας το ζύμωμα μια ευχάριστη διαδικασία. Με αυτήν την εύκολη μέθοδο, καταφέρνουμε να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που φουσκώνει σωστά και δίνει στην πίτσα μας την τέλεια υφή, ενώ εγώ σας δείχνω τα βήματα για να την ανοίξετε ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού σας. Θα δούμε όλα τα μυστικά για να κάνουμε τη δική μας πίτσα με όποια υλικά επιθυμούμε!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπιτική Ζύμη Πίτσας
Ετοιμάζω την καλύτερη σπιτική ζύμη πίτσας που είναι απίστευτα ελαστική και αφράτη, ιδανική για μια μεγάλη τετράγωνη πίτσα στο ταψί! Με αυτή τη συνταγή, η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια και φουσκώνει τέλεια, εξασφαλίζοντας μια τραγανή βάση και αφράτο στεφάνι. Μάθετε πώς να φτιάχνετε τη ζύμη από το μηδέν και να τη γεμίζετε με τα αγαπημένα σας υλικά για μια πίτσα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Ingredients
Για το Προζύμι/Μαγιά
- 10 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά (περίπου 8 γρ.)
- 200 ml νερό (χλιαρό)
- 2 κ.σ. αλεύρι
Για τη Ζύμη
- 30 ml γάλα (χλιαρό)
- 1 Αυγο
- 1 κ.γ. αλάτι (όχι γεμάτο, ίσιο)
- 20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο)
- 500 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι (περίπου, ίσως λίγο λιγότερο ή περισσότερο)
Για τη Σάλτσα και τη Γέμιση
- Νερό ντομάτας (όσο χρειάζεται για να αραιωθεί)
- Αλάτι
- Μπαχαρικά (π.χ., ρίγανη)
- 200-300 γρ. σκληρό τριμμένο τυρί
- Ντομάτες (προαιρετικά, ό,τι άλλο θέλετε)
Instructions
Εδώ σας δείχνω αναλυτικά πώς φτιάχνουμε τη σπιτική ζύμη πίτσας και την ψήνουμε.
1. Για να ξεκινήσω, ρίχνω 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε ένα βαθύ μπολ ή λεκάνη.
2. Προσθέτω ένα πακέτο μαγιά 8 γρ.
3. Ρίχνω 200 ml χλιαρό νερό.
4. Προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
5. Σκεπάζω και αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
6. Μετά προσθέτω 30 ml χλιαρό γάλα.
7. Ρίχνω ένα αυγό για να δώσει όμορφο χρώμα στη ζύμη.
8. Λιώνω 20 γρ. βούτυρο ή οποιαδήποτε μαργαρίνη και τα ρίχνω στο μπολ.
9. Προσθέτω αλάτι, ένα κουταλάκι του γλυκού χωρίς να είναι κοφτό.
10. Ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι όσο χρειάζεται.
11. Συνολικά, θα χρησιμοποιήσω 500 γρ. αλεύρι, ίσως λίγο λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που υποδεικνύεται στη συνταγή, ανάλογα με το πόσο πίνει η ζύμη.
12. Ανακατεύω στο μίξερ, αλλά μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και με το χέρι.
13. Πρέπει να ζυμώσετε για περίπου 10 λεπτά.
14. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια σας.
15. Αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 40-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
16. Ανοίγω τη ζύμη στο μέγεθος του ταψιού (για μια μεγάλη τετράγωνη πίτσα) και τη μεταφέρω σε αυτό.
17. Για τη σάλτσα παίρνετε λίγο νερό ντομάτας και το αραιώνετε με νερό. το νερό από δύο ντομάτες ήταν αρκετό για μένα.
18. Προσθέτω αλάτι και μπαχαρικά, η ρίγανη θα κάνει.
19. Η πίτσα μου θα είναι με τυρί και ντομάτες, αλλά μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε.
20. Σε ένα μεγάλο ταψί, θα χρειαστείτε 200-300 γραμμάρια σκληρό τριμμένο τυρί.
21. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Tips για την Τέλεια Σπιτική Ζύμη Πίτσας
- Δοκιμάστε τη μαγιά: Το χλιαρό νερό και το αλεύρι βοηθούν τη μαγιά να ενεργοποιηθεί. βεβαιωθείτε ότι το μείγμα αφρίζει μετά τα 10 λεπτά, αλλιώς ίσως χρειάζεστε φρέσκια μαγιά.
- Προσοχή στο αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, καθώς η ποσότητα μπορεί να διαφέρει. η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική, όχι σκληρή.
- Γέμιση: Μην υπερφορτώσετε την πίτσα με υλικά, ειδικά με υγρά, γιατί η ζύμη θα βραχεί και δεν θα ψηθεί σωστά.
- Ψήσιμο: Οι 220°C είναι ιδανική θερμοκρασία για να γίνει η βάση τραγανή και η ζύμη πίτσας αφράτη.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:








