Στριφτάρια Τυριού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτά τα αφράτα και αρωματικά Στριφτάρια Τυριού είναι ιδανικά για πρωινό, brunch ή ένα γρήγορο σνακ. Η ζύμη τους είναι μαλακή και η γέμιση με τυρί τα κάνει απίστευτα νόστιμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- 200 ml Γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη
- 2 κουταλιές Λάδι (για τη ζύμη)
- 10 γρ. Ξηρής μαγιάς
- 2 Αυγά
- 2 κουταλιές Γιαούρτι
- 500 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
Για τη γέμιση και το άλειμμα:
- Τυρί φέτα ή ανθότυρο (Ποσότητα ανάλογα τις προτιμήσεις)
- Λίγο Βούτυρο (για το άλειμμα)
Για την επικάλυψη (πριν το ψήσιμο):
- 1 Κρόκο αυγού
- Λίγο Λάδι
- Λίγο Γάλα
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη για τα Στριφτάρια Τυριού.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το γάλα, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, τη μαγιά, τα αυγά, το γιαούρτι, καθώς και το αλεύρι και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία, μη κολλώδη ζύμη.
Λαδώνουμε ένα μπολάκι και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε ελαφρά να φύγει ο αέρας και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μικρές μπάλες.
Αλευρώνουμε κάθε μπάλα και την ανοίγουμε σε πίτες, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου. Βουτυρώνουμε την πρώτη πίτα και πασπαλίζουμε με το τυρί . Σκεπάζουμε με τη δεύτερη πίτα, βουτυρώνουμε ξανά, προσθέτουμε τυρί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλες τις πίτες (τέσσερις συνολικά).
Στο τέλος, κόβουμε τις στρώσεις ζύμης σε 6 λωρίδες (από το κέντρο προς τα έξω) και τις στρίβουμε προσεκτικά.
Τοποθετούμε τα στριφτάρια σε ένα μικρό ταψάκι, σκεπάζουμε το ταψάκι και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
Στο τέλος, αλείφουμε με το μείγμα κρόκου αυγού, λαδιού και γάλακτος, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά (ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα). Καλή σας απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 45-60 λεπτά (για το πρώτο φούσκωμα) + 20 λεπτά (για το δεύτερο φούσκωμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να φουσκώσει η ζύμη πιο γρήγορα, τοποθετήστε το μπολ με τη ζύμη μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ με χλιαρό νερό (όχι καυτό).
Αντί για τυρί cottage, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα σε συνδυασμό με λίγο κεφαλοτύρι για πιο αλμυρή γεύση στα Στριφτάρια Τυριού. Δοκιμάστε κι άλλες αλμυρές ζύμες.
Για έξτρα άρωμα, προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο στη γέμιση του τυριού. Τα Στριφτάρια Τυριού είναι τέλεια για τον παιδικό σταθμό. Δείτε ιδέες για εύκολα σνακ.
Σχετικές Συνταγές
Τυρόπιτα Χωριάτικη με Χοντρό Φύλλο














