Η Τεμπέλικη Μηλόπιτα είναι το αγαπημένο μου γλυκό, γιατί συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Είναι ένα κέικ-πίτα που γίνεται τόσο αφράτο και ζουμερό, που πραγματικά λιώνει στο στόμα. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως.
Υλικά
- 3 Αυγά
- 100 γρ. Ζάχαρη
- 10 γρ. Ζάχαρη βανίλιας (ή 1 βανίλια)
- 1/4 κ.γ. Αλάτι
- 100 γρ. Βούτυρο λιωμένο
- 300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 γρ. Μπέικιν πάουντερ
- 450 γρ. Μήλα (περίπου 3 μέτρια)
- 80 γρ. Σταφίδες
- Χυμός από 1/2 Λεμόνι
- 1 κ.γ. Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη πίτα.
1. Ρίχνω το αλάτι σε ένα μπολ με τα αυγά και τα χτυπάω με ένα σύρμα ή το μίξερ μέχρι να γίνει μια λευκή και αφράτη μάζα.
2. Ρίχνω τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας μέσα στη μάζα των αυγών και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
3. Λιώνω το βούτυρο και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, το ρίχνω μέσα στο μείγμα των αυγών.
4. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα κοσκινίζω σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδης ζύμη.
5. Ξεφλουδίζω τα μήλα, τα κόβω σε μικρούς κύβους και τα τοποθετώ σε ένα μπολ μαζί με τη ζύμη.
6. Βάζω επίσης στη ζύμη τις σταφίδες (που τις έχω πλύνει και στεγνώσει από πριν) και ανακατεύω πολύ καλά.
7. Καλύπτω ένα ταψί με λαδόκολλα και το αλείφω με λίγο φυτικό λάδι. Τοποθετώ τη ζύμη στην επιφάνεια και την απλώνω.
8. Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c για 25 λεπτά.
9. Αφού ψηθεί, αφήνω την πίτα να κρυώσει ελαφρώς. Μπορείτε να τη διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη ή την αγαπημένη σας επικάλυψη.
Δείτε Επίσης: Η πιο ζουμερή και ασυνήθιστη Μηλόπιτα …δείτε τι την κάνει ζουμερή
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 25 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για να κρυώσει η πίτα μετά το ψήσιμο.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Μηλόπιτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η τεμπέλικη μηλόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Μήλα: Χρησιμοποιήστε μήλα που δεν έχουν πολύ νερό, όπως τα κόκκινα ή τα πράσινα, για να γίνει η πίτα σας πιο αφράτη.
- Διαδικασία: Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ζύμη να είναι πηχτή και κολλώδης.
- Κρούστα: Η τραγανή κρούστα θα γίνει ακόμα πιο εμφανής, αν αφήσετε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε.
- Σταφίδες: Για να μην κολλήσουν οι σταφίδες στον πάτο, μπορείτε να τις αλευρώσετε ελαφρώς πριν τις βάλετε στη ζύμη.
ΠΗΓΗ: Oksana Perepelkina
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μηλοπιτάκια με σφολιάτα
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτα
3 μήλα Ζαγοράς
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
3 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζαχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γλ κορν φλάουρ ή αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια με σφολιάτα, καθαρίζοντας πρώτα τα μήλα.
Κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα βάζουμε σε μπολ.
Τα ραντίζουμε με χυμό λεμόνι για να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο, θα ψήσουμε στον αέρα στους 170ºC.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Κόβουμε κάθε φύλλο με το μαχαίρι κατά μήκος της μακριάς πλευράς στη μέση και έπειτα κόβουμε κάθετα στα 3.
Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο.
Σχηματίζουμε δηλαδή 6 τετράγωνα κομμάτια από κάθε φύλλο σφολιάτας.
Στο δεύτερο φύλλο, με κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι ζύμης χαράζουμε 2-3 χαρακιές στο κέντρο κάθε κομματιού.
Αυτά θα είναι τα καπάκια της πίτας μας και πρέπει να αναπνέει κατά το ψήσιμο και να βγαίνουν οι υδρατμοί. Ισομοιράζουμε τη γέμιση, αφήνοντας κενό γύρω γύρω. Αλείφουμε το κενό γύρω γύρω με αυγό.
Κολλάμε τα υπόλοιπα φύλλα διπλώνοντας διαγώνια και τα κλείνουμε. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.
Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν καλά.
Αχνίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.
Καλή Απόλαυση












