Το Κέικ με Καρύδια και Σοκολάτα είναι το απόλυτο γλυκό όταν θέλεις να αμαρτήσεις! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κέικ τριών επιπέδων, με αφράτο παντεσπάνι μαρέγκας-καρυδιού, βελούδινη κρέμα με βούτυρο και κρόκους, και πλούσια επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Είναι πιο ελαφρύ από ό,τι φαντάζεσαι και λιώνει στο στόμα!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Παντεσπάνι (Μαρέγκα-Καρύδι):
- 6 – Αυγά (χωρισμένοι κρόκοι/ασπράδια)
- 6 κουτ. σούπας – Ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας – Αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού – Μαγειρική σόδα
- 10 κουτ. σούπας – Ξηροί καρποί (καρύδι χοντροτριμμένο)
- 1 κουτ. σούπας – Χυμό λεμονιού
Για την Κρέμα:
- 6 – Κρόκοι αυγών (που περίσσεψαν)
- 120 γραμμάρια – Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 125 γραμμάρια – Ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού – Εκχύλισμα βανίλιας
Για την Επικάλυψη:
- 100 γραμμάρια – Μαύρη σοκολάτα (τριμμένη)
- 2 κουτ. σούπας – Λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
Εκτέλεση
Α. Παντεσπάνι Μαρέγκας:
Σε ένα μπολ , χτυπάμε με το μίξερ τα 6 ασπράδια αυγών . Μετά από λίγο , ρίχνουμε την ζάχαρη και φτιάχνουμε μία καταπληκτική μαρέγκα (να στέκεται).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στην μαρέγκα. Αναμιγνύουμε το χυμό λεμόνι με τη σόδα και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μαρέγκας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία μαρίζ (σπάτουλα) όλα μαζί με απαλές κινήσεις για να μη χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας. Στη συνέχεια , ρίχνουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς (καρύδια) και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα να ομογενοποιηθούν .
Ένα τσέρκι 20-25 εκ. με αποσπώμενη βάση το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος και μέσα αδειάζουμε το μείγμα με τη μαρέγκα και τα καρύδια. Το βάζουμε σε ένα προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά .
Β. Κρέμα Κρόκων (Pate a bombe):
Σε ένα κατσαρολάκι που βράζει νερό (σε μπεν μαρί) βάζουμε πάνω του ένα μπολ που δεν ακουμπάει στο νερό . Ρίχνουμε μέσα τους 6 κρόκους των αυγών , την άχνη ζάχαρης και τη βανίλια . Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε ένα λείo μείγμα ( για να παστεριωθούν οι κρόκοι ).
Σε ένα άλλο μπολ , βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ να κρεμώσει .
Ρίχνουμε μία κουταλιά από το μείγμα αυγού μέσα στο βούτυρο 
Γ. Συναρμολόγηση & Επικάλυψη:
Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το παντεσπάνι οριζόντια σε 3 στρώσεις .
Σε ένα τσέρκι ίδιο με το προηγούμενο, βάζουμε το πρώτο κομμάτι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω .
Στρώνουμε μία κουταλιά της κρέμας στην πρώτη βάση παντεσπάνι.
Βάζουμε τη δεύτερη βάση παντεσπάνι πάνω από την κρέμα και στρώνουμε και αυτή με μια δεύτερη κουταλιά κρέμα . Τέλος βάζουμε και την τρίτη βάση παντεσπάνι από πάνω.
Λιώνουμε τη τριμμένη σοκολάτα με μία κουταλιά λάδι (σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων) και την περιχύνουμε πάνω από την τελευταία βάση παντεσπάνι. Την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά (στους 180°C)
Χρόνος Αναμονής/Ψύξης: 30 λεπτά + (για να σταθεί)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Κρέμα και Αφράτο Παντεσπάνι
Παντεσπάνι: Όταν ενσωματώνετε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς στη μαρέγκα, χρησιμοποιήστε μια μαρίζ (σπάτουλα) και κάντε απαλές κινήσεις για να μην χάσετε τον όγκο της μαρέγκας. Αυτό είναι το μυστικό για το αφράτο παντεσπάνι.
Κρέμα: Η τεχνική του μπεν μαρί για τους κρόκους και την άχνη ζάχαρη είναι απαραίτητη για να παστεριωθούν οι κρόκοι και να γίνει η κρέμα απόλυτα λεία . Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενωθεί σωστά.
Σοκολάτα: Η προσθήκη λαδιού στη λιωμένη σοκολάτα την κάνει πιο ρευστή και της δίνει ωραία λάμψη , επιτρέποντάς της να απλωθεί ομοιόμορφα ως επικάλυψη.
Κοπή Ρολών: Το κόψιμο του παντεσπανιού σε 3 στρώσεις γίνεται πιο εύκολα αν το παντεσπάνι έχει κρυώσει εντελώς . Χρησιμοποιήστε ένα μακρύ, οδοντωτό μαχαίρι για πιο ακριβείς τομές.
Tags: κέικ με καρύδια, τούρτα σοκολάτα, παντεσπάνι μαρέγκας, κρέμα κρόκων, σιροπιαστή τούρτα, γλυκό, καρύδι
Alt Text 1: Τούρτα σοκολάτα-καρύδι με τρεις στρώσεις κρέμας, περιχυμένη με γκανάζ σοκολάτας.
Alt Text 2: Αφράτο παντεσπάνι καρυδιού, κομμένο σε τρεις οριζόντιες στρώσεις.
Alt Text 3: Βελούδινη κρέμα βουτύρου με κρόκους, χτυπημένη στο μίξερ.
Σχετικές Συνταγές

















