Ροξακια

Υλικά

Ένα ποτήρι λάδι ελαιόλαδο
Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Μια μαγιά
Μία πρέζα αλάτι
Μια βανίλια
Ξύσμα απο πορτοκάλι που θα διαλυθεί το μπεικιν παουντερ
600γρ αλεύρι
Κακάο

Για το σιρόπι
1 κιλο ζάχαρη
1λιτρο νερό
Φλούδα απο ένα λεμόνι.

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το ζυμάρι και χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και στο ένα κομμάτι θα προσθέσω το κακάο.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνω να διπλασιαστεί η ζύμη.
Μετά οπως κάνουμε τα κουλουράκια τα πλάθουμε και τα αφήνουμε 10λεπτά ακόμα να φουσκώσει η ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμους ανάλογα το φούρνο που έχεις.
Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε το σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν όλο το σιρόπι να μαλακώσουν

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ροξάκια

Ροξάκια

Υλικά

Μετράμε τα υλικά με κούπα τον 250 μλ

για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτηρια ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 κσ μέλι.

Άσπρη ζύμη
1 αυγό,
1/2 κούπα γάλα φρέσκο χλιαρό
1/2 κούπα αραβοσιτελαιο
1 κσ ζάχαρη
2 κσ γεμάτες σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
1 κ γλ ξύδι
2 & 1/2 κούπες αλεύρι γοχ
1 κ γλ μπέικιν παουντερ

Καφέ ζύμη
1 κσ κακάο πολύ γεμάτο κοσκινισμένο
1/2 κ γλ κανέλα,
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
3 κσ καρύδι χονδροτριμενο
1 κ γλ γάλα

Εκτέλεση

Πρώτα βράζουμε το σιρόπι για 5-6 λεπτά αν θέλουμε βάζουμε στο τέλος 1 κσ μέλι.

Άσπρη ζύμη:
Βάζουμε σε μπολ το αυγό, γάλα φρέσκο χλιαρό, αραβοσιτελαιο, ζάχαρη, σιμιγδάλι ψιλό μια βανίλια 1 κ γλ ξύδι, ανακατεύουμε με το σύρμα
Επειτα βάζουμε το αλεύρι μπέικιν παουντερ,ζυμωνουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μέρη.

Καφέ ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το ένα μπαλάκι άσπρη ζύμη, κακάο, κανέλα,μια πρέζα γαρύφαλλο ,λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι,καρύδι χονδροτριμενο
Ζυμωνουμε αν χρειαστεί βάζουμε 1 κ γλ γάλα ώστε να γίνει το ζυμάρι εύπλαστο χωρίζουμε σε 3 μέρη πλάθουμε σε κορδόνι όσο είναι ο δείκτης του
δαχτύλου σε πάχος ,πασπαλιζουμε με ελάχιστο αλεύρι τον πάγκο ανοίγουμε την άσπρη ζύμη με πλαστή 12-14 εκ και όσο είναι το καφέ κορδόνι


Βάζουμε στη άκρη της άσπρης ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό κόβουμε όσο 1 δάχτυλο

γυρίζουμε και πιέζουμε απαλά τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο αέρα στους 170 β για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδισουν,έπειτα τα βαζουμε σε άλλο ταψί μικρότερο που να τα χωράει και να είναι δίπλα δίπλα περιχυνουμε πάνω στα ροξακια λίγο λίγο το σιρόπι σε ζεστά ροξακια και με ζεστό σιρόπι μετά αφού κρυώσουν τα γυρίζουμε
ανάποδα για αλλη μια ωρα να σιροπιαστουν και από την άλλη μεριά.

Η Συνταγή είναι της Πετρινα Μπαρδανη

Προηγούμενο άρθροΑφράτη μηλόπιτα με ζουμερά καραμελωμένα μήλα
Επόμενο άρθροΣνίτσελ κοτόπουλο πανέ με σάλτσα μανιταριών και λευκό κρασί