Με το που μπαίνει ο Ιούνιος, μου έρχεται στο μυαλό αυτό το υπέροχο γλυκό, το τριαντάφυλλο. Μια φίλη μου, η Μαρία, το φτιάχνει κάθε χρόνο και μου έδωσε τη συνταγή της. Είναι τόσο εύκολο και μυρίζει θεϊκά! Λες και μπαίνεις σε έναν κήπο γεμάτο τριαντάφυλλα. Πάμε να το φτιάξουμε!

Υλικά:

250 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά ή Μαγιάτικο τριαντάφυλλο (είναι τα πιο αρωματικά)
250 γραμμάρια ζάχαρη (για τα πέταλα)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Για το σιρόπι:

1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα πέταλα από τα κοτσάνια και τα ξεπλένουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και τα ζυμώνουμε σιγά σιγά για 10 λεπτά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζω το 1 λίτρο νερό και το 1 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω στην κατσαρόλα τα ζυμωμένα ροδοπέταλα.. Όταν βράζει ριχνουμε χυμό από μισό λεμόνι και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά να δέσει.
Κατεβάζω το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Το μεταφέρω σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάω σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Αυτό το γλυκό είναι υπέροχο σκέτο με ένα κουταλάκι, πάνω σε γιαούρτι, ή ακόμα και σε τοστάκι!

  • Η επιλογή των τριαντάφυλλων είναι το κλειδί! Ψάξτε για αρωματικές, αράντιστες ποικιλίες.
  • Μην παραβράσετε το γλυκό, γιατί θα σκουρύνει το χρώμα του.
  • Το λεμόνι είναι απαραίτητο για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ένα ξυλάκι κανέλας ή λίγα γαρύφαλλα στο σιρόπι όσο βράζει, για έξτρα άρωμα.

H συνταγή είναι της κας Tasia Soulioti Efstathiou