Το τυρόψωμο είναι ένα ψωμί που δεν θα βαρεθείτε ποτέ να τρώτε. Είναι τόσο αφράτο εσωτερικά και με μια τόσο τραγανή κρούστα εξωτερικά που απλά δεν υπάρχει. Η γεύση του τυριού σε κάθε μπουκιά το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. Εγώ σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!


Υλικά για το Τυρόψωμο

Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο ψωμί, θα χρειαστούμε:

  • 11 γρ. Ξερή μαγιά
  • 300 ml Ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη
  • 1 κιλό Αλεύρι
  • 2 Αυγά
  • 200 γρ. Γιαούρτι
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • 20 γρ. Λάδι (για τη ζύμη)
  • Βούτυρο και λάδι (για άλειμμα, όσο χρειαστεί)
  • 300 γρ. Τριμμένο τυρί
  • 1 Κρόκος αυγού
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

Ετοίμασα τη ζύμη από 11 γραμμάρια ξερή μαγιά, την ανακάτεψα με 300 ml ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, το αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινισα αλευρι, προσθεσα αυγα, γιαουρτι, αλάτι, λάδι.
Πρόσθεσα τη μαγιά στο αλεύρι και ζύμωσα μια μαλακή ζύμη.
Το αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Μετά το χώρισα σε έξι ίσα μέρη.
Ανοιξα το καθένα σε ένα ορθογώνιο. Τα έστρωσα το ένα πάνω στο άλλο με ένα μείγμα από βούτυρο και λάδι και ενδιάμεσα τριμμένο τυρί.
Τελικά χώρισα σε τέσσερα λωρίδες. Το καθένα από αυτά τα έστριψα και τα έβαλα σε ταψί με χαρτί ψησίματος.


Το αφήνω να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.
Έπειτα άλειψα με κρόκο αυγού, πασπαλίσαμε με σουσάμι και έβαλα μερικά κομμάτια βούτυρο.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνει. Έγινε εξαιρετικά νόστιμο με τραγανή κρούστα, απαλό και αφράτο εσωτερικά


Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά (για ζύμωμα και άνοιγμα).
  • Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 30-40 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση της μαγιάς (10 λεπτά), πρώτο φούσκωμα (1 ώρα), δεύτερο φούσκωμα (20 λεπτά).


Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Τυρόψωμο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το τυρόψωμο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Η ζύμη: Μην βιαστείτε. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σωστά. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ψωμί αφράτο.
  • Το τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί θέλετε, αρκεί να λιώνει εύκολα. Εγώ λατρεύω τη γεύση του τυριού cheddar, αλλά και η γραβιέρα ή η φέτα είναι καλές επιλογές.
  • Ψήσιμο: Για να γίνει η κρούστα τραγανή, φροντίστε ο φούρνος να είναι καλά προθερμασμένος.
  • Μοσχοβολιά: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο δυόσμο ή μαϊντανό στη γέμιση για ακόμα περισσότερο άρωμα.

️Σας εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ και στην υγεία σας

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με μακαρόνια.
Επόμενο άρθροΠίτσα 4 τυριά