Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το τραγανό αυτό ψωμί, ψημένο σε κατσαρόλα, έχει κατακτήσει τους λάτρεις του σπιτικού αρτοποιείου, καθώς προσφέρει μια εκπληκτική κρούστα με ελάχιστο κόπο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα ψωμί που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • 550 γρ. σκληρό αλεύρι
  • ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1-1½ κ.γ. αλάτι
  • 500 ml (2 φλιτζάνια) Νερό

Για το πασπάλισμα:

  • 50 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι λεπτόκοκκο (επιπλέον για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Θα πρέπει να ξεκινήσετε αυτήν τη συνταγή 1 ημέρα νωρίτερα.

1. Τοποθετήστε τη μαγιά και 500 ml (2 φλιτζάνια) νερό σε ένα μπολ και ανακατέψτε για να διαλυθεί. Τοποθετήστε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το νερό με την μαγιά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.

Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Καλύψτε και αφήστε το να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για **12-18 ώρες** (ανάλογα με την θερμοκρασία) ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εάν έχει ζέστη πολύ θα φουσκώσει πολύ γρήγορα και θα χάσετε τη ζυμωμένη γεύση. Συνήθως ξεκινάω αυτή τη διαδικασία το βράδυ πριν πάω στο κρεβάτι και ψήνω την επόμενη μέρα.

2. Σηκώστε την φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και βάλτε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Δώστε ένα γρήγορο ελαφρύ ζύμωμα για να αναμειχθεί καλύτερα. Τεντώστε την ζύμη σε ένα ορθογώνιο και στη συνέχεια διπλώστε τη ζύμη σε μια μπάλα.

Τοποθετήστε τη ζύμη, με την ραφή προς τα κάτω σε κατσαρόλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος (πασπαλίστε λίγο το χαρτί με σιμιγδάλι) και πασπαλίστε και από πάνω με σιμιγδάλι.

Καλύψτε με καπάκι και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να φουσκώσει κατά τα δύο τρίτα.

3. Για να ελέγξετε εάν η ζύμη είναι έτοιμη, σπρώξτε απαλά με το δάχτυλο. Εάν η εσοχή είναι βαθιά και δεν επανέρχεται καθόλου, έχει φουσκώσει πάρα πολύ. Μπορείτε ακόμη να το ψήσετε αλλά να το χειριστείτε με προσοχή γιατί θα ξεφουσκώσει. Μην χαράξετε μια υπερβολικά φουσκωμένη ζύμη. Εάν το δάχτυλο αφήσει λίγη εσοχή αλλά η ζύμη επανέρχεται σχεδόν τελείως, τότε το Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα είναι έτοιμο να ψηθεί.

4. Πασπαλίστε με σιμιγδάλι, κόψτε με ένα ξυράφι την ζύμη σε χαμόγελο (αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να ψηθεί ομοιόμορφα) και βάλτε ξανά το καπάκι.

Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο φούρνο και ανάψτε στους 250 °C. Ψήνουμε για 40 λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας γάντια φούρνου, αφαιρέστε το καπάκι.

Θα δείτε ότι το Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα έχει φουσκώσει και έχει αναπτύξει μια ωραία κρούστα, αλλά εξακολουθεί να είναι ανοιχτόχρωμο. Ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να έχει ξεροψημένη κρούστα.

Αφαιρέστε το δοχείο από το φούρνο, τοποθετήστε το ψωμί σε μια σχάρα (αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος εάν εξακολουθεί να είναι προσαρτημένο) και κρυώστε για τουλάχιστον **1 ώρα** πριν τεμαχίσετε. Το ψίχουλο συνεχίζει να μαγειρεύετε ενώ το ψωμί κρυώνει και η κοπή σε ζεστό ψωμί θα επηρεάσει αυτό το σημαντικό βήμα.

Απολαύστε με λίγο λάδι.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 50-55 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 65-70 λεπτά (ενεργός χρόνος)

Επιπλέον Χρόνοι: 12-18 ώρες (1η ζύμωση) + 1-2 ώρες (2η ζύμωση) + 1 ώρα (ψύξη).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να επιτύχετε την τέλεια τραγανή κρούστα, χρησιμοποιήστε μια μαντεμένια κατσαρόλα (Dutch oven) με καπάκι, την οποία πρέπει να προθερμάνετε μαζί με το φούρνο. Δείτε κι άλλες συνταγές για αρτοπαρασκευάσματα.

Το σιμιγδάλι είναι απαραίτητο για να μην κολλήσει η ζύμη στον πάτο της κατσαρόλας και για να δώσει μια ωραία υφή. Αντί για σιμιγδάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καλαμποκάλευρο. Δείτε ιδέες για σπιτικές σάλτσες για να συνοδέψετε το ψωμί.

Η μακρά ζύμωση σε θερμοκρασία δωματίου είναι το μυστικό για τη γεύση και το φούσκωμα του Ψωμιού Χωρίς Ζύμωμα. Εάν ο χώρος είναι πολύ ζεστός, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο ζύμωσης.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Σπιτική Πίτσα με Αφράτη Ζύμη

Ιδέες για Πρωινό με Ψωμί του Τοστ

Σπιτικά Κριτσίνια με Σουσάμι


ΠΗΓΗ: sbs.com.au