Τυρόψωμο και Πεινιρλί είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συγκεκριμένη συνταγή μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε δύο διαφορετικά, αλλά εξίσου αγαπημένα αρτοποιήματα, χρησιμοποιώντας την ίδια αφράτη ζύμη και μία πλούσια γέμιση τυριών. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • 400 ml (2 ποτήρια) Γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. (1 ποτήρι) Νερό (περίπου 30 βαθμούς)
  • 10 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) Ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) Ζάχαρη
  • 1 κιλό (5 φλιτζάνια) Αλεύρι
  • 10 g (1 κουταλιά της σούπας) Αλάτι
  • 80 γρ (3 κουταλιές της σούπας) Φυτικό λάδι
  • 30 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) Βούτυρο (μαλακό)
  • 1 Αυγό

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. Τυρί μοτσαρέλα (τριμμένη)
  • 400 γρ. Τυρί παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 1 Αυγό
  • 20 γρ. Βούτυρο

Για την επικάλυψη:

  • 1 Αυγό (για το πεινιρλί μετά το ψήσιμο)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σε μία μπασίνα, ρίξτε 400 ml γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου και 200 γρ. νερό (περίπου 30 βαθμούς). Προσθέστε τη ζάχαρη και 10 γραμμάρια ξηρής μαγιάς, ανακατέψτε και αφήστε την μαγιά να ενεργοποιηθεί. Καλύψτε με καπάκι για 10 λεπτά· θα πρέπει να σχηματιστεί μια κρούστα.

Μόλις η μαγιά ενεργοποιηθεί, προσθέστε στη σειρά το αλάτι (1 κ.σ.), το λάδι, το αυγό και αρχίστε να προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας. Ενδιάμεσα, προσθέστε 30 γραμμάρια μαλακού βουτύρου και συνεχίστε να ζυμώνετε. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν κολλάει ελαφρώς στα χέρια, οπότε καλυφθείτε με καπάκι και αφήστε τη να φουσκώσει για μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατέψτε τη μοτσαρέλα (500 γρ.) και την τριμμένη παρμεζάνα (400 γρ.), το βούτυρο και ένα αυγό. Ζυμώστε τα όλα μαζί. Κρατήστε **200 γρ. στην άκρη** και από το υπόλοιπο μείγμα φτιάχνουμε 2 μπάλες τυριού.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, η ζύμη έχει φουσκώσει. Τη ζυμώνουμε ελαφρά και απελευθερώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα, την τυλίγουμε καλά σε μια μπάλα και την βγάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Την κόβουμε στα δύο και από το ένα μισό φτιάχνουμε **4 μπάλες** (για τα τυρόψωμα). Τις σκεπάζουμε και την υπόλοιπη ζύμη (το άλλο μισό) την τυλίγουμε σε μια σακούλα.

Για το Τυρόψωμο: Οι μπάλες έχουν φουσκώσει. Παίρνουμε τις 2, τις ανοίγουμε σε μέγεθος πιάτου, βάζουμε μέσα στην καθεμία μία από τις μπάλες τυριού, τις κλείνουμε σαν πουγκί και ξανανοίγουμε σε μέγεθος μεγάλου πιάτου. Κάνουμε στη μέση μία τρύπα να φαίνεται λίγο το τυρί, και πασπαλίζουμε από πάνω με τυρί.

Για το Πεινιρλί: Τις άλλες δύο μπάλες ζύμης τις ανοίγουμε, βάζουμε μέσα και σκορπίζουμε το τυρί και κλείνουμε όπως βλέπουμε στην φωτογραφία. Διαμορφώνουμε όπως βλέπουμε στην φωτογραφία, χαράζουμε στη μέση και το ανοίγουμε σαν πεινιρλί και συμπληρώνουμε με τυρί. Το δεύτερο πεινιρλί μας είναι επίσης έτοιμο, του δίνουμε δύο λεπτά για να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμο** και ψήνουμε τα αρτοποιήματα για 10-15 λεπτά.

Το Πεινιρλί μόλις βγει από το φούρνο, σπάμε ένα αυγό πάνω του και το ξαναβάζουμε για 5 λεπτά στο φούρνο να ψηθεί.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά (10-15 λεπτά + 5 λεπτά με το αυγό)

Συνολικός Χρόνος: 40-45 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (ενεργοποίηση μαγιάς) + 30 λεπτά (φούσκωμα ζύμης).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να φουσκώσει σωστά η ζύμη για το τυρόψωμο, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό (γύρω στους 30°C), διαφορετικά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της παρμεζάνας με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για μια πιο έντονη γεύση στη γέμιση του Τυρόψωμο και Πεινιρλί. Δείτε και άλλες αλμυρές πίτες.

Για να διατηρήσετε τη ζύμη που δεν χρησιμοποιήσατε άμεσα, φυλάξτε την καλά τυλιγμένη σε σακούλα τροφίμων στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Το πεινιρλί είναι τέλειο για πρωινό!


 

Σχετικές Συνταγές 

Σπιτική Πίτσα με Αφράτη Ζύμη

Τυρόπιτα Κουρού με Χωριάτικο Φύλλο

Λαδένια Κιμώλου