Αυτό το Χοιρινό στο φούρνο είναι ένας εξαιρετικός μεζές που συνδυάζει το ζουμερό κρέας με μια πλούσια, αρωματική μαρινάδα και την αλμυρή γεύση του κεφαλοτυριού. Η βάση της επιτυχίας του είναι το μαρινάρισμα όλη τη νύχτα, το οποίο κάνει το χοιρινό απίστευτα μαλακό και γευστικό. Η συνταγή είναι ιδανική για να συνοδεύσετε το ποτό σας, είτε αυτό είναι μπύρα, είτε κρασί, είτε ουζάκι. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το κυρίως πιάτο:
- 1 κιλό Χοιρινό κρέας (λαιμός κομμένος σε μεγάλα κομμάτια – προτείνεται με λιπάκι, ή σπάλα)
- 200 γρ. Τυρί σκληρό (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα) κομμένο σε κύβους
Για τη μαρινάδα και το ψήσιμο:
- 2 Ντομάτες (ώριμες)
- 2 Κρεμμύδια
- 2 Πιπεριές (πράσινες ή ανάμεικτες)
- 2 Ποτήρια Κρασί λευκό (ξηρό)
- Ελαιόλαδο (για το περιχυμα)
- Αλάτι, Πιπέρι (κατά βούληση)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Για τη μαρινάδα: Βάζουμε στο μούλτι την 1 ντομάτα, το 1 κρεμμύδι και την 1 πιπεριά και τα κάνουμε πολτό (ψιλό μείγμα). Τα ρίχνουμε σε ένα τάπερ ή μεγάλο μπολ μαζί με το κρέας και το κρασί.
Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο για το ζουμερό αποτέλεσμα που θέλουμε για το Χοιρινό στο φούρνο
Την επόμενη μέρα: Βγάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού από το μπολ (δεν τα ξεπλένουμε) και τα βάζουμε σε ταψί ή γάστρα. Το υγρό της μαρινάδας το κρατάμε.
Κόβουμε την υπόλοιπη 1 ντομάτα, το 1 κρεμμύδι και την 1 πιπεριά σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο ταψί ανάμεσα στο κρέας.
Ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε στο ταψί περίπου 1/3 από το υγρό της μαρινάδας.
Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο (ή με το καπάκι της γάστρας) σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 250 βαθμούς. Δεν βάζουμε επιπλέον νερό καθώς τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους, αλλά το κοιτάμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή κρασί.
Ψήνουμε για πάνω από 1 ώρα. Μετά την πρώτη ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά. Προς το τέλος του ψησίματος, βάζουμε και τους κύβους κεφαλοτυριού στο ταψί (περίπου 15-20 λεπτά πριν το βγάλουμε).
Σερβίρουμε το ζουμερό Χοιρινό στο φούρνο ζεστό. Είναι εξαιρετικός μεζές για κρασί και ουζάκι.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαρινάδας: 12 ώρες (όλη νύχτα)
Χρόνος Μαγειρέματος: 60-90 λεπτά (1+ ώρα)
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για το τέλειο Χοιρινό στο φούρνο, επιλέξτε χοιρινό λαιμό. Το λίπος του λαιμού, σε αντίθεση με το ψαχνό, λιώνει κατά το ψήσιμο και διατηρεί το κρέας ζουμερό και πεντανόστιμο. Δείτε κι άλλες συνταγές με χοιρινό στο φούρνο.
Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο, προσθέστε στη μαρινάδα 1 κγ καπνιστή πάπρικα. Το καπνιστό άρωμα ταιριάζει υπέροχα με το χοιρινό και το κρασί.
Το ψήσιμο σε γάστρα ή σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο είναι ζωτικής σημασίας για την πρώτη ώρα, καθώς έτσι μαλακώνει το κρέας. Αν επιλέξετε λαδόκολλα, φροντίστε να κλείσετε το πακέτο πολύ καλά (τύπου παπιγιότ).
Σχετικές Συνταγές
Χοιρινό με Πορτοκάλι στον Φούρνο
Μπριζόλες Χοιρινές με Ειδική Μαρινάδα









