Το Χοιρινό ψητό με ανανά είναι ένα πιάτο που πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει! Είναι απίστευτα νόστιμο, με το κρέας να λιώνει στο στόμα και μια πικάντικη σάλτσα καραμέλας που απογειώνει τη γεύση. Είναι ένα ζεστό φαγητό, ιδανικό για ένα εορταστικό τραπέζι, και είμαι σίγου
Χοιρινό Ψητό με Ανανά

Φτιάξτε ένα απίστευτα νόστιμο Χοιρινό Ψητό με Ανανά! Ζουμερό κρέας με πικάντικη σάλτσα καραμέλας, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια. Ανακαλύψτε τη συνταγή!
Ingredients
- Χοιρινό (μπριζόλα ή άλλο κομμάτι για ψήσιμο) 1 κιλό
- Φυτικό λάδι 2+3 κουταλιές της σούπας (συνολικά 5 κ.σ.)
- Κρεμμύδι 170 γρ. (περίπου 1 μεγάλο)
- Σκόρδο 6 σκελίδες
- Τζίντζερ (φρέσκο, τριμμένο) 5 γρ.
- Χυμός ανανά (όχι σιρόπι) 100 ml + 300 ml (συνολικά 400 ml)
- Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 40 γρ.
- Πιπεριά τσίλι 1-2 τεμάχια
- Βαλσάμικο ξύδι 50 ml
- Σάλτσα σόγιας 1 κουταλιά της σούπας
- Ανανάς (κονσερβοποιημένος ή φρέσκος) 400 γρ.
- Πράσινα κρεμμυδάκια 3 γρ. (για γαρνίρισμα)
- Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
- Τριμμένο μαύρο πιπέρι 1/3 κουταλακιού του γλυκού
- Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
Instructions
- Αρχικά, καθαρίζω το κομμάτι του χοιρινού από τις μεμβράνες και το περιττό λίπος. Το κόβω σε βολικά μικρά μενταγιόν, πάχους 1-2 εκατοστά.
- Μεταφέρω το κρέας σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτω αλάτι, πάπρικα και τριμμένο μαύρο πιπέρι. Τα ανακατεύω όλα πολύ καλά με τα χέρια μου, ώστε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια ομοιόμορφα.
- Προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι σε ένα καλά προθερμασμένο τηγάνι και απλώνω το κρέας.
- Τηγανίζω το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά από κάθε πλευρά, περίπου 3-4 λεπτά ανά πλευρά. Θέλω να πάρει ένα ωραίο χρώμα και να δημιουργηθεί μια κρούστα. Μόλις ροδίσει, βγάζω το κρέας από το τηγάνι και το βάζω στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνω το κρεμμύδι, κομμένο σε μεσαίους κύβους. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα φυτικό λάδι (περίπου 3 κουταλιές της σούπας). Σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά.
- Μόλις το κρεμμύδι ροδίσει, προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τριμμένο τζίντζερ στο τηγάνι. Τα τηγανίζω όλα μαζί για λίγο, μέχρι να μυρίσουν ωραία.
- Στη συνέχεια, ρίχνω 100 ml χυμό ανανά στο τηγάνι (προσέξτε, χυμό, όχι σιρόπι!) και το αφήνω να πάρει μια βράση.
- Αφαιρώ τους σπόρους από την καυτερή πιπεριά τσίλι (αν θέλω να είναι λιγότερο καυτερή), την κόβω σε μεσαία κομμάτια και την προσθέτω στο τηγάνι.
- Ρίχνω και τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ανακατεύω καλά και μετά από περίπου 2 λεπτά, προσθέτω το βαλσάμικο ξύδι και τη σάλτσα σόγιας.
- Σκεπάζω το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγοβράζω σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, για να δέσουν οι γεύσεις.
- Όταν το υγρό αρχίσει να εξατμίζεται, προσθέτω λίγο ακόμα χυμό ανανά (τα υπόλοιπα 300 ml), ώστε να υπάρχει αρκετή σάλτσα.
- Βάζω ξανά τα προηγουμένως τηγανισμένα κομμάτια χοιρινού μέσα στη σάλτσα, σκεπάζω με το καπάκι και σιγοβράζω για άλλα 15 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο, η σάλτσα θα πρέπει να πήξει και το κρέας να μαλακώσει απίστευτα.
- Βγάζω το κρέας σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και προσθέτω τον ψιλοκομμένο ανανά (εγώ χρησιμοποίησα κονσερβοποιημένο, αλλά μπορείτε και φρέσκο) μέσα στη σάλτσα.
- Σιγοβράζω τον ανανά στη σάλτσα για 5-7 λεπτά, ώστε να μαλακώσει λίγο και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Τέλος, ρίχνω την έτοιμη σάλτσα πάνω από τα κομμάτια κρέατος που βρίσκονται στο πιάτο σερβιρίσματος.
- Μπορείτε να γαρνίρετε την κορυφή με λεπτές φέτες φρέσκου πράσινου κρεμμυδιού για έξτρα χρώμα και άρωμα. Καλό γεύμα! ❤️
Notes
💡 Τιπς για το τέλειο Χοιρινό Ψητό με Ανανά
Για να γίνει το Χοιρινό ψητό με ανανά σας ακόμα πιο τέλειο, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Κοπή κρέατος: Αν θέλετε να μαγειρευτεί πιο γρήγορα, κόψτε το χοιρινό σε ακόμα πιο λεπτά κομμάτια.
Τζίντζερ: Χρησιμοποιήστε φρέσκο τζίντζερ για το καλύτερο άρωμα και γεύση. Μην το παραλείψετε, δίνει μια υπέροχη νότα στο πιάτο!
Πιπεριά τσίλι: Προσαρμόστε την ποσότητα της πιπεριάς τσίλι ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλετε το φαγητό σας. Αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να βάλετε ελάχιστο ή και καθόλου.
Χυμός ανανά: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε 100% χυμό ανανά και όχι σιρόπι από κονσέρβα, για πιο φυσική γεύση.
Ανανάς: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ανανά αντί για κονσερβοποιημένο. Θα δώσει ακόμα πιο έντονη φρουτώδη γεύση.