Υλικά

περίπου 1 κιλό χταποδιού
1 κιλό πατάτες
125 g (½ φλιτζάνι) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
50 ml (3 κουταλιές της σούπας) χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλύνετε το χταπόδι πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Γεμίστε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βυθίστε το χταπόδι, φροντίζοντας να είναι πλήρως καλυμμένο με νερό.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Το νερό θα αρχίσει σιγά σιγά να χρωματίζεται και το χταπόδι θα αρχίσει να καμπυλώνει παίρνοντας το σχήμα λουλουδιού.

Όταν το νερό φτάσει σε θερμοκρασία 100 °C καλύψτε με ένα καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά.
Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε να το καταλάβετε από το γεγονός ότι εμφανίζονται οι κλασικές φυσαλίδες.
Από εδώ και πέρα, υπολογίστε 30 λεπτά ψησίματος (40 λεπτά για χταπόδια άνω του 1 κιλού).

Στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το χταπόδι να ψηθεί σιγά σιγά σκεπασμένο στο νερό του μέχρι να κρυώσει αρκετά (περίπου 1 ώρα).
Από καιρό σε καιρό (όχι πολύ συχνά διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε τη θερμότητα από την κατσαρόλα) γυρίζετε το χταπόδι και ελέγχετε
την απαλότητα με τα δόντια ενός πιρουνιού.

Ενώ μαγειρεύετε και κρυώνετε το χταπόδι, ετοιμάζετε τις πατάτες και τη μαρινάδα για το ντρέσινγκ.

Μαγειρέψτε τις πατάτες και φτιάξτε τη μαρινάδα

Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε κύβους περίπου 2 cm. Τα βράζουμε σε άφθονο ελαφρά αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Όσο ψήνονται το χταπόδι και οι πατάτες, φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Έτσι, σε ένα μπολ, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα,
χτυπήστε λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, χυμό λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο (την οποία θα αφαιρέσετε), αλάτι και πιπέρι.

Αφού κρυώσει το χταπόδι, αφαιρέστε το από το νερό. Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.
Τοποθετήστε το χταπόδι και τις πατάτες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Προσθέστε το καρύκευμα, και ανακατέψτε πολύ απαλά μέχρι να
κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαρινάδα. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τη σκελίδα σκόρδου, διαφορετικά, αν προτιμάτε, μπορείτε να την ψιλοκόψετε
και να την αφήσετε μέσα.

Αφήστε το χταπόδι και τη πατατοσαλάτα να ξεκουραστούν για 1 ώρα για να ενωθούν καλά τα υλικά πριν σερβίρετε.
Το ιδανικό θα ήταν να το διατηρήσετε δροσερό όλη τη νύχτα. Σερβίρουμε τη σαλάτα χταποδιού με πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου.

Προηγούμενο άρθροΡεβύθια με Μελιτζάνα, Καρότο, Κοκκάρι και Πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΠρασόπιτα Νηστίσιμη