Τα Ότια είναι τα παραδοσιακά τηγανητά ποντιακά γλυκά που θυμίζουν σε κάποιους τα παιδικά μας χρόνια, επειδή αυτή η συνταγή δίνει μια ζύμη αφράτη και εύπλαστη, άρα είναι ιδανική για να φτιάξουμε αυτά τα σπιτικά καλούδια που γίνονται λουκούμι στο τηγάνι, λοιπόν σας προτείνω να τα δοκιμάσετε, καθώς είναι έτοιμα σε χρόνο μηδέν και θα γεμίσουν το σπίτι σας με υπέροχα αρώματα κανέλας και ζάχαρης
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ότια
Φτιάξτε Ότια (τηγανητά γλυκίσματα) με την πιο αφράτη ζύμη και το κλασικό σιρόπι. Μια παραδοσιακή, εύκολη συνταγή που λιώνει στο στόμα.
Ingredients
- 2 αυγά
- 2 ποτήρια γάλα (χλιαρό)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (συνήθως ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- Αλεύρι περίπου 1 κιλό (όσο πάρει, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια)
- Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
- (Προαιρετικά) Μέλι, Κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα
Instructions
Ξεκινάω τη ζύμη χτυπώντας τα δύο αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, ενώ παράλληλα σε ένα άλλο σκεύος έχω ζεστάνει ελαφρώς το γάλα για να είναι χλιαρό. Προσθέτω στο χλιαρό γάλα ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και ανακατεύω.
Ρίχνω στο μπολ με τα αυγά τη ζάχαρη, το φλιτζανάκι του καφέ λάδι, το μπέικιν και τις δύο βανίλιες. Ανακατεύω καλά με τον αυγοδάρτη ή το χέρι, καθώς στη συνέχεια προσθέτω το γάλα με τη σόδα.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς με το χέρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, εύπλαστη και να ξεκολλάει εντελώς από τα χέρια μου.
Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά, ώστε να «σφίξει» και να είναι έτοιμη για το άνοιγμα
Στη συνέχεια, ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη

Τηγανίζω τα Ότια σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρω τα Ότια ζεστά, πασπαλισμένα ζάχαρη και κανέλα ή με μέλι και καρύδια, για να τα απολαύσουμε τραγανά.
Tips για τα Ότια
- Γάλα: Χρησιμοποιήστε το γάλα χλιαρό, γιατί αυτό βοηθάει τη σόδα και το μπέικιν να ενεργοποιηθούν σωστά και να κάνουν τη ζύμη αφράτη.
- Ζύμη: Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια, ώστε να μην απορροφήσει πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μην την κάνετε πολύ σφιχτή.
- Λάδι: Τηγανίστε σε άφθονο ηλιέλαιο, διότι τα ότια πρέπει να «πλέουν» για να φουσκώσουν ομοιόμορφα και να γίνουν αφράτα.
- Ζάχαρη: Μην παραλείψετε τη ζάχαρη στο ζύμωμα, επειδή βοηθάει στο να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα στο τηγάνι.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:












