Υλικά
1 χταπόδι μεσαίου μεγέθους
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτες κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίξτε το χταπόδι και αφήστε να βράσει για 2 λεπτά. Βγάλτε το και πετάξτε το νερό.
Κόψτε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο το σοτάρετε σε υψηλή
θερμοκρασία για 2 – 3 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για ακόμα ένα λεπτό.
Προσθέστε το κρασί και βράστε σε υψηλή θερμοκρασία. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να
μαγειρευτεί για 4 – 5 λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και το μέλι.
Ανακατέψτε καλά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου.
Στα 30 λεπτά, προσθέστε το μισό άνηθο και το μισό μαϊντανό και συνεχίζετε να σιγοβράζετε για άλλα 20 λεπτά περίπου. Μερικές φορές τα πιο μικρά θα είναι τρυφερά σε λιγότερο χρόνο.
Όταν νομίζετε ότι είστε περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα για να μελώσει το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.
Για να το σερβίρετε, προσθέστε το υπόλοιπο άνηθο και μαϊντανό και μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Γίνεται λουκούμι.
Συνοδεύεται με ζυμαρικά ή τηγανιτές πατάτες ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα λευκό κρασί το απογειώνει!!
ΠΗΓΗ: thespruceeats.com ΦΩΤΟ: www.gastronomos.gr