Στριφτάρια με ντομάτα νηστίσιμα

Μια υπέροχη συνταγή για πίτα με ντομάτα, ιδανική για νηστεία!

  • Η ζύμη είναι αφράτη και τραγανή, χάρη στο ελαιόλαδο και το νερό.
  • Η γέμιση ντομάτας είναι πλούσια και γευστική, με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά να δίνουν μια ωραία πινελιά.
  • Η πίτα είναι εύκολη στην παρασκευή και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο.
  • Είναι ένα χορταστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για γεύμα ή δείπνο.

Μερικές προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα υλικά, όπως πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια ή κάπαρη.
  • Μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα με σουσάμι ή τριμμένο ψωμί πριν την ψήσετε.
  • Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα με νηστίσιμο τζατζίκι ή ντολμαδάκια.

Σίγουρα θα σας αρέσει!

Υλικά:

Για το φύλλο:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. λάδι
περίπου 3/4 φλ. νερό

Για τη γέμιση:
1 – 2 ντομάτες σε φέτες
1/3 φλ. ελιές
1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
ρίγανη

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι.
Βάζουμε το λάδι κι ανακατεύουμε με το αλεύρι να κρυφτεί το λάδι.
Ρίχνουμε το νερό αρχικά το μισό και μετά το υπόλοιπο ανάλογα με το αλεύρι και το αν χρειάζεται.
Αρχίζουμε το ζύμωμα να πετύχουμε ένα ζυμάρι μαλακό που να μην κολλάει στα χέρια.
Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε για 30′ να ξεκουραστεί.

Αλευρώνουμε το τραπέζι και κόβουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο.
Κάνουμε ένα λεπτό φύλλο αλευρώνοντας ενδιάμεσα με το άνοιγμα που κάνουμε με τον πλάστη.
Βάζουμε στην άκρη του φύλλου τις φέτες ντομάτας κι από πάνω τις φετούλες του κρεμμυδιού.
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Κλείνουμε πρώτα τις πλαϊνές άκρες.


Αρχίζουμε να τυλίγουμε το μασούρι περίπου δύο στροφές.


Στο σημείο που θα κόψουμε το φύλλο βρέχουμε με νερό με ένα πινέλο για να κολλήσει η άκρη στο υπόλοιπο μασούρι.


Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο του το μασούρι στρίβοντάς το σαν σαλιγκάρι.

Συνεχίζουμε βάζοντας το επόμενο μασουράκι εκεί που τέλειωσε το πρώτο.
Γεμίζουμε το ταψί μέχρι να μη χωράει άλλα.
Με το πινέλο περνάμε όλα τα στριφτάρια με λάδι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45′ – 50′.

Η Συνταγή είναι από το thisauroikouzinas-syntages.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθοκεφτέδες Νηστίσιμοι
Επόμενο άρθροΚέικ Μπανάνας με τον καφέ για πρωινό χωρίς ζάχαρη