Το Αρνάκι Ρολό στο Φούρνο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα και μια υπέροχη επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι. Εγώ φτιάχνω αυτή τη συνταγή εδώ και χρόνια και κάθε φορά, λοιπόν, γίνεται ανάρπαστη. Η γεύση είναι μοναδική, το κρέας βγαίνει απίστευτα ζουμερό και τρυφερό, ενώ οι πατάτες απορροφούν όλους τους χυμούς του αρνιού και κλέβουν πραγματικά την παράσταση. Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε, γιατί θα σας εντυπωσιάσει.


Υλικά για το Αρνάκι Ρολό

  • 1,5 κιλό μπούτι αρνίσιο χωρίς κόκκαλο τυλιχτό σε ρολό
  • 2 κιλά πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε τέταρτα
  • 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση της Συνταγής

Βγάζω το αρνί από το ψυγείο περίπου μια ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετώ το αρνί σε ένα ταψάκι για φούρνο με καπάκι.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνω τρύπες στο αρνί. Στη συνέχεια, τοποθετώ τα κομμάτια σκόρδου μέσα στις τρύπες. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο.

 

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κόβω τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ραντίζω με ελαιόλαδο. Έπειτα, χύνω τον χυμό λεμονιού τόσο στο αρνί όσο και στις πατάτες.

Πασπαλίζω με ρίγανη το αρνί, το γυρίζω και πασπαλίζω και από κάτω. Κάνω το ίδιο και για τις πατάτες. Αλατοπιπερώνω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι, και τρίβω με τα χέρια μου τα μπαχαρικά πάνω στο αρνί. Με τα χέρια μου, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά στο μπολ με τις πατάτες. Τοποθετώ τις πατάτες γύρω από το αρνί.

 

Τώρα το αρνάκι ρολό είναι έτοιμο για το φούρνο. Τοποθετώ το καπάκι στο ταψί. Το βάζω σε έναν προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνω για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφήνω το καπάκι μέχρι το τέλος.

Μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά, τρυπάω το αρνί με ένα πιρούνι για να ελέγξω αν είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί, συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο. Αφαιρώ από το φούρνο.

Αφήνω το αρνί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν κόψω τα σχοινιά. Το ανοίγω σε μια ξύλινη σανίδα και στη συνέχεια το τοποθετώ ξανά στο πιάτο για να το σερβίρω. Το εσωτερικό του αρνιού θα είναι τέλεια μαγειρεμένο, ζουμερό αλλά χωρίς αίμα, και οι πατάτες θα είναι χρυσές και χυμώδεις, αφού έχουν απορροφήσει όλους τους λιπαρούς χυμούς του αρνιού.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 1 ώρα (για να έρθει το αρνί σε θερμοκρασία δωματίου) + 15 λεπτά (για να ξεκουραστεί)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες


Χρήσιμα Tips για το Αρνάκι

Για να γίνει το αρνάκι ρολό στο φούρνο ακόμα πιο νόστιμο, βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο.

Το σκόρδο μέσα στις τρύπες δίνει απίστευτο άρωμα και γεύση στο κρέας.

Αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί έτσι οι χυμοί του κρέατος ανακατανέμονται και το αρνί γίνεται πιο ζουμερό.

ΠΗΓΗ: Greek Cooking Made Easy