Αυγοραβανή Μεσολογγίτικη είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι μια συνταγή παλιά, πολύ παλιά της περιοχής μας, ένα παντεσπάνι σιμιγδαλένιο που το έφτιαχναν οι μανάδες μας αυτή την εποχή που τα αυγά υπήρχαν σε αφθονία! Πρόκειται για ένα δροσερό, ζουμερό, ελαφρύ, πεντανόστιμο γλυκάκι, χωρίς καθόλου λιπαρά (εκτός αυτά τα ελάχιστα των κρόκων). Η αντιστοιχία είναι λιγότερο από μισό αυγό στο κομμάτι, φτιάξτε το και δώστε το άνετα στα παιδιά. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση (παντεσπάνι):
- Αυγά: 10
- Αλάτι: 1 πρέζα
- Ζάχαρη: 10 κουταλιές σούπας
- Βανίλιες: 3
- Ξύσμα: από 1 πορτοκάλι
- Κονιάκ: 1 σφηνάκι
- Χυμός πορτοκάλι: 4 κουταλιές σούπας
- Μπέικιν πάουντερ: 1 φακελάκι (μπεικιν)
- Σιμιγδάλι ψιλό: 350 γρ.
Για το σιρόπι:
- Ζάχαρη: 2 1/2 ποτήρια νερού
- Νερό: 2 1/2 ποτήρια νερού
- Χυμός λεμόνι: Λίγο
- Φλούδα λεμόνι: 1
Για την επικάλυψη:
- Δεν υπάρχει (Προαιρετικά παγωτό βανίλια).
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε τη συνταγή ετοιμάζοντας το παντεσπάνι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια από τα 10 αυγά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με το αλάτι και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη λεκάνη, χτυπάμε για 5 λεπτά τους κρόκους με 8 κουταλιές ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα από το 1 πορτοκάλι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι, 1 μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι ψιλό.
Στο τέλος ανακατεύουμε και τη μαρέγκα με προσοχή, με απαλές κινήσεις, ώστε να μη χάσει τον όγκο της η ζύμη για την Αυγοραβανή Μεσολογγίτικη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο το πρώτο 20λεπτο.
Ενώ ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί με το λίγο χυμό λεμόνι και τη φλούδα.
Σιροπιάζουμε την Αυγοραβανή Μεσολογγίτικη μόλις βγει από τον φούρνο (καυτή) με το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) ή χλιαρό.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για το σιρόπι) + Χρόνος κρυώματος.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η Αυγοραβανή Μεσολογγίτικη πιο ζουμερή, φροντίστε να σιροπιάσετε το γλυκό όταν είναι καυτό με το σιρόπι χλιαρό. Δείτε κι άλλες σιροπιαστές συνταγές με σιμιγδάλι για έμπνευση.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με κάποιο άλλο λικέρ της επιλογής σας (π.χ. μαστίχα ή πορτοκάλι) για διαφορετικό άρωμα.
Για να συνοδεύσετε το γλυκό, δοκιμάστε το με παγωτό βανίλια ή μια κουταλιά από γλυκό του κουταλιού εσπεριδοειδών.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς Παραδοσιακός
Η Συνταγή είναι της Ρουλα Λυρου








