Κυπριακές τηγανίτες (πισσίες )
Υλικά
για το σιρόπι:
- 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη (300 γραμμάρια)
- 1,5 φλιτζάνι νερό (300ml)
- 2-3 γαρύφαλλα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο (16 ml)
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (10 ml)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
για τη ζύμη:
- 1,5 κιλό αλεύρι χωριάτικο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια (5 γραμμάρια)
- 1 μαστίχα (5 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι άσπρο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι (100ml)
- Νερό όσο πάρει
- 100 γραμμάρια νισεστέ
- Ζάχαρη
- Κανέλα
- Λιωμένο βούτυρο
- Αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει καλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο, το λεμόνι και το μέλι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει (το φτιαχνουμε απο βραδυς και το βαζουμε στο ψυγειο).
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη.
- Ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα χέρια)..
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τις πίτες:
- Πέρνουμε ενα κομμάτι και το χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και τα βουταμε στο νισεστε για πιο τραγανο φυλλο.
- Ανοίγουμε κάθε μέρος σε ένα λεπτό φύλλο.Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με νισεστέ.
- Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
- Στοιβάζουμε τα 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
- Τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό.
- Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια πλάτους 2-3 εκατοστών και τα παταμε λιγο με τον πλαστη.
- Τηγανίζουμε τις πίτες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τις πίτες από το λάδι και τις σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είνα της κας Andriana Antoniou