Κυπριακές τηγανίτες (πισσίες )

Μμμμμ… Τηγανίτες! Ας ξεκινήσουμε με την τραγανή υφή τους. Χρυσαφένιες και αφράτες, οι τηγανίτες λιώνουν στο στόμα, αφήνοντας μια γλυκιά και γεμάτη γεύση.

Η ζύμη: Φτιαγμένη με αγνά υλικά, όπως αλεύρι, μαστιχα,βανίλια και μαγιά, η ζύμη των τηγανιτών φουσκώνει τέλεια, δημιουργώντας ένα αφράτο και ελαφρύ αποτέλεσμα.

Η γεύση: Η γλυκιά γεύση της αγκαλιάζεται από το άρωμα της κανέλας απο το σιροπι, ενώ η προσθήκη χαρουπιού ή πορτοκαλιού δίνει μια ξεχωριστή πινελιά.

Πώς τις απολαμβάνουμε: Στην Κύπρο, οι τηγανίτες τρώγονται ζεστές, και σιροπιαστες. Μπορούν επίσης να βαλουμε μέλι, μαρμελάδα ή ακόμα και με παγωτό.

Γιατί να τις δοκιμάσετε:

  • Πανεύκολη συνταγή: Μπορείτε να φτιάξετε τηγανίτες στο σπίτι με απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
  • Ιδανικό για κάθε περίσταση: Τηγανίτες για πρωινό, για brunch, για γλυκό ή ακόμα και για κολατσιό.
  • Γεύση που αγαπούν όλοι: Μικροί και μεγάλοι θα λατρέψουν την τραγανή υφή και τη γλυκιά γεύση των τηγανιτών.

Τι περιμένετε; Φτιάξτε τηγανίτες σήμερα και ζήστε μια αυθεντική Κυπριακή γευστική εμπειρία!

Υλικά

για το σιρόπι:

  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη (300 γραμμάρια)
  • 1,5 φλιτζάνι νερό (300ml)
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο (16 ml)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (10 ml)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

για τη ζύμη:

  • 1,5 κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια (5 γραμμάρια)
  • 1 μαστίχα (5 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι άσπρο
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι (100ml)
  • Νερό όσο πάρει
  • 100 γραμμάρια νισεστέ
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Λιωμένο βούτυρο
  • Αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
  2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει καλα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο, το λεμόνι και το μέλι.
  5. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει (το φτιαχνουμε απο βραδυς και το βαζουμε στο ψυγειο).

Για τη ζύμη:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη.
  2. Ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα χέρια)..
  3. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τις πίτες:

  1. Πέρνουμε ενα κομμάτι και το χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και τα βουταμε στο νισεστε για πιο τραγανο φυλλο.
  2. Ανοίγουμε κάθε μέρος σε ένα λεπτό φύλλο.Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με νισεστέ.
  3. Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
  4. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
  5. Στοιβάζουμε τα 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
  6. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό.
  7. Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια πλάτους 2-3 εκατοστών και τα παταμε λιγο με τον πλαστη.
  8. Τηγανίζουμε τις πίτες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
  9. Βγάζουμε τις πίτες από το λάδι και τις σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
  10. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είνα της κας Andriana Antoniou

Προηγούμενο άρθροΔοκιμάστε αυτή την γλυκιά κολοκυθόπιτα…και θα την φτιάχνετε όλο το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΘεσπέσιο φαγητό: Μελιτζάνες και πιπεριές στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας