Βασιλόπιτα
Ένα κέικ με ένα νόμισμα για να φέρει καλή τύχη για τη χρονιά σε αυτόν που το βρίσκει!
Υλικά
250 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο (ανάλατο)
6 αυγά, χωρίστε τα (ασπραδια)- κρόκους
Ξυσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Βανίλια, κανέλα, κονιάκ,
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
100 γραμμάρια αμύγδαλο
4 φλιτζάνια αλεύρι απλό, κοσκινισμένο
Αμύγδαλα σε νιφάδες για διακόσμηση (φιλέ)
Ζάχαρη άχνη (για πασπαλισμα όταν κρυώσει)
Εκτέλεση
Φούρνος προθερμασμένος στους 180 βαθμούς
Στρώστε τις φόρμες με χαρτί ψησίματος
Χτυπάμε πρώτα το ασπράδι μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές (μαρέγκα)
Αφήνω στην άκρη
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει, προσθέτουμε τους κρόκους, μετά τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά την μαρεγκα
και ανακατευουμε απο κατω προς τα πανω απαλα.
Αδειαζουμε το μειγμα στις φόρμες (Αυτό κάνει μεγάλη ποσότητα, χρησιμοποίησα 2 φόρμες για το ψήσιμο, 20 εκ. και 24 εκ). Πασπαλιζουμε με φιλε αμυγδάλου
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.
Βγαζουμε απο το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λιγη αχνη ζάχαρη.
Καλή χρονιά σε όλους!🎉🥂🍾🎶🙂