Μοσχοβόλησε το σπίτι κανέλλα και βούτυρο..Ένα κέϊκ ταψιού αφρός, με πλούσια υλικά. Γίνεται καλύτερο όσο στέκεται.Ήθελα να φτιάξω τα κλασσικά σουηδικά μπούλαρ (ψωμάκια) κανέλλας( Kanelbullar) αλλά βαρέθηκα τη διαδικασία.Αυτό το κέϊκ έχει όλα τα υλικά τους και καθόλου από τον κόπο τους.Η συνταγή είναι σουηδική και η δόση είναι για ταψί 35Χ26Χ5 (εσωτερικές διαστάσεις) ή για μεγάλη φόρμα κεϊκ:

Υλικά

350 γρ βούτυρο μαλακό
500 ml ζάχαρη
900 ml (500 γρ) αλεύρι
4 κ.γλ. μπέϊκινγκ
4 αυγά
600 ml ξινόγαλα («Δροσάτο»)
4 σωληνάκια βανίλιας ή 4 κ.γλ βανιλέτα
1/3 κ.γλ. αλάτι
Γέμιση
180 ml ζάχαρη
3 κ.σούπας κανέλλα
Για το τελείωμα
100 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας ζάχαρη και κανέλλα. Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τα 2/3 της γέμισης και σε ένα άλλο το 1/3.Ανακατεύουμε στο αλεύρι μπέϊκιν, αλάτι, βανίλια .
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις.
Σε μίξερ χτυπάμε 10 λεπτά να αφρατέψουν πολύ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι σταδιακά με το ξινόγαλα.

Ντύνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί (ή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα).Στρώνουμε το μισό μίγμα και σπορπάμε πάνω του σε παχύ στρώμα τα 2/3 της γέμισης .Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα και ρίχνουμε πάνω του το υπόλοιπο 1/3 της γέμισης. Σκορπάμε στην επιφάνειά του τα κυβάκια βουτύρου.


Ψήνουμε περίπου 40-45 λεπτά. Κάνουμε το τεστ της βελόνας. Σε φόρμα κέϊκ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Να το απολαύσετε

ΠΗΓΗ: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή

Προηγούμενο άρθροΔείτε ένα κρύο κέικ χωρίς φούρνο….είναι εύκολο και γρήγορο
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο