Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι κανέλας

Υλικά

1 συσκ. φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
200 γρ. βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα
2 lt φρέσκο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
2 κρόκοι
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλας
60 γρ. βούτυρο
1 Συσκευασία φύλλο κρούστας

για το Σιρόπι:
750 γρ. Ζάχαρη κρυσταλική
400 ml Νερό
100 γρ. Mέλι
1 στικ Κανέλας
1 Λεμόνι, φλούδα

Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα

για το Σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, την αφαιρούμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρεμα:
Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί και να βγουν τα αρώματα του λεμονιού και της κανέλας.
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
Με το καλό χτύπημα των αυγών εξαλείφεται η μυρωδιά τους.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.
Προσθέτουμε στα αυγά, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα του γαλακτομπούρεκου.
Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
Αφαιρούμε την κανέλα.
Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 20×30 εκ., απλώνουμε στον πάτο του 1 φύλλο κρούστας και με το πινέλο ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο, ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Παίρνουμε άλλο 1 φύλλο, το τοποθετούμε από πάνω του και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αδειάζουμε όλη την κρέμα μας από πάνω απλώνοντας την με μια σπάτουλα ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα , επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το βούτυρο.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλείσουμε τις άκρες του γλυκού για να μη βγει η κρέμα.
Χαράσουμε σε βάθος 1 εκ. το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι, στη συνέχεια περιχύνουμε με το λιωμένο
βούτυρο που μας περίσσεψε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσουν
τα φύλλα.
Μόλις ετοιμαστεί, το βγάζουμε καυτό από το φούρνο και χύνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε με λίγη κανέλα.

Tip!
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, αλλιώς δεν θα απορροφηθεί και δεν θα μας βγει σωστό το γαλακτομπούρεκο. Επίσης, δεν ακουμπάμε το πινέλο στα φύλλα γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βγούνε πολύ τραγανά. Πάντα πασπαλίζουμε το βούτυρο στα φύλλα.