Η γαλατόπιτα χωρίς φύλλο είναι ένα παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Με βασικά υλικά και ελάχιστο κόπο, η αφράτη κρέμα της Ελένης Τσιουκανή γίνεται βουτυράτη και μοσχοβολιστή, έτοιμη να την απολαύσετε με άχνη και κανέλα.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για την Κρέμα:

  • 1,5 λίτρο – Γάλα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού – Ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού – Σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας – Βούτυρο
  • 2 – Βανίλιες

Για το Σερβίρισμα:

  • Λίγη – Ζάχαρη άχνη
  • Λίγη – Κανέλα

Εκτέλεση

Α. Ετοιμασία & Ψήσιμο:

Βάζουμε το γάλα , τη ζάχαρη , το σιμιγδάλι και τις βανίλιες σε μία κατσαρόλα . Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει .

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος . Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως στην κρέμα.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (περίπου 35×30 εκ. ) και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα (περίπου 30-40 λεπτά).

Β. Σερβίρισμα:

Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί πριν την κόψουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα πασπαλισμένες από πάνω.

Καλή Απόλαυση!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 – 40 λεπτά (στους 200°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Γαλατόπιτα με Κρεμώδη Υφή

Το Σιμιγδάλι: Η ποσότητα του σιμιγδαλιού πρέπει να είναι ακριβής. Το ανακάτεμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι να πήξει η κρέμα, για να μην κολλήσει ή καεί στον πάτο της κατσαρόλας.

Το Βούτυρο: Η προσθήκη του βουτύρου στο τέλος , αφού αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, δίνει πιο έντονη γεύση και βελούδινη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.

Ψήσιμο: Το ψήσιμο στους 200°C είναι σχετικά υψηλό , αλλά βοηθάει να γίνει η επιφάνεια πιο τραγανή και να πάρει γρήγορα το χρυσαφί χρώμα, ενώ το εσωτερικό παραμένει κρεμώδες .


 

Σχετικές Συνταγές 

Παραδοσιακό Ρυζόγαλο Φούρνου

Κρέμα Πορτοκαλιού Νηστίσιμη

Παστίτσιο με Αφράτη Μπεσαμέλ