Γιαουρτόπιτα με σταφίδες
Συστατικά για πίτα γιαουρτιού:
– 1 κιλό (4 φλιτζάνια) απλό γιαούρτι
– 400 γρ. φύλλα για πίτα (15 φύλλα)
– 300 γρ. (1 και 1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη
– 150 γρ. (1 φλιτζάνι) σταφίδες
– 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
– 70 ml (4 κουταλιές της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού) φυτικό λάδι
– 50 γρ. (4 κουταλάκια σούπας και 1 κουταλάκι του γλυκού) αλεύρι από σιμιγδάλι
– 8 αυγά
– μια πρέζα αλάτι
– 1 βανίλια
Πώς να κάνετε τη πίτα γιαουρτιού:
Αφαιρέστε τη ζύμη από τον καταψύκτη και αφήστε την να ξεπαγώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C.
Εν τω μεταξύ προετοιμάστε τη γέμιση.
Σπάστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε ένα τσίμπημα αλατιού και ανακατέψτε μέχρι να αφρίσει.
Προσθέστε τη ζάχαρη και την βανίλια και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε.
Προσθέστε αλεύρι σιμιγδάλι και αναμίξετε για να τα ενσωματώσετε. Αυτή είναι η γέμιση και, όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολη. Τώρα μπορείτε να συναρμολογήσετε την πίτα γιαουρτιού.
Χρησιμοποιήστε ένα μπολ για να συνδυάσετε το λιωμένο βούτυρο και το φυτικό λάδι. Βουρτσίστε το κάτω μέρος και τις πλευρές του ταψιού με αυτό το μείγμα.
Τοποθετήστε 5 φύλλα ζύμης στο ταψί και βουρτσίστε το καθένα με μείγμα βουτύρου και λαδιού. Εάν τα φύλλα είναι μεγαλύτερα από το ταψί, διπλώστε τα ώστε να χωρέσουν στο δίσκο.
Κρατήστε 2 κουταλιές γιαούρτι για από πάνω.
Απλώστε την μισή γέμιση γιαουρτιού πάνω από το 1ο στρώμα φύλλων και πασπαλίζετε τις μισές σταφίδες.
Πάνω από τη γέμιση απλώστε το δεύτερο στρώμα από 5 φύλλα και βουρτσίστε το καθένα με μίγμα βουτύρου και λαδιού.
Απλώστε το υπόλοιπο της γέμισης και πασπαλίστε τις υπόλοιπες σταφίδες.
Τοποθετήστε το τρίτο στρώμα φύλλων και βουρτσίστε το καθένα με μείγμα βουτύρου και λαδιού. Από πάνω απλώστε τις 2 κουταλιές γέμισης γιαουρτιού που κρατήσατε.
Τοποθετήστε την πίτα γιαουρτιού στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 170 ° C για περίπου 45 λεπτά ή
μέχρι να χρυσίσει στην κορυφή. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και κόψτε τα κομμάτια.
Μπορείτε να σερβίρετε αυτή τη νόστιμη πίτα γιαουρτιού όπως είναι ή ρίχνεται ζάχαρη άχνη.
Είναι απολύτως θεϊκή! 🙂