Υλικά:
200 γρ. τυρί κότατζ ή ανθότυρο
2 φλιτζάνια αλεύρι
100 γρ. βούτυρο (μαλακωμένο)
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κουτ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
Εκτέλεση:
Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο να μαλακώσει. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
Σε ένα μπολ, αναμείξτε το τυρί κότατζ, το μαλακωμένο βούτυρο, το αυγό και το μπέικιν πάουντερ. Λιώστε τα υλικά με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το πιρούνι αρχικά και μετά ζυμώνοντας με τα χέρια σας πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 2 χιλιοστών.
Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι ή κουπ πατ για να κόψετε στρογγυλά κομμάτια από τη ζύμη.
Ρίξτε τη ζάχαρη σε ένα πιάτο. Βουτήξτε τη μία πλευρά κάθε κομματιού ζύμης στη ζάχαρη.
Διπλώστε κάθε κομμάτι στη μέση, με τη ζαχαρωμένη πλευρά προς τα μέσα. Ξανα την μια πλευρα στην ζαχαρι και διπλώστε ξανά στη μέση,
σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
Τοποθετήστε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με τη ζαχαρωμένη πλευρά προς τα πάνω. Ψήστε για 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές:
Αν δεν έχετε τυρί κότατζ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο ή ricotta.
Για έξτρα γεύση, προσθέστε λίγη βανίλια ή κανέλα στη ζύμη.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα τυροπιτάκια με λίγη ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ζαμπονοτυροπιτάκια
Υλικά συνταγής
Για την ζύμη
299 γρ. φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. λάδι
1-1 1/2 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
300 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο
200 γρ γραμμαρια φέτες ζαμπον κομμενες σε κομματάκια
Επάλλειψη
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 2 κ.σ. νερό, για άλειμμα
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύουμε το αλεύρι [κρατείστε 1/2 ποτήρι και ρίξτε το σταδιακά], το νερό, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο «γάντζο» του μίξερ χειρός, μέχρι να κάνουμε μία ζύμη, που να μην κολλάει (ούτε μαλακή, ούτε σκληρή) και την αφήνουμε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και κάνουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε σε κάθε φύλλο μισή ποσότητα μαργαρίνης, Διπλώστε τη ζύμη σε ένα φάκελο όπως βλέπετε στις φωτό.
Βάζουμε την κάθε φάκελο σ” ένα πιάτο, τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείο, μέχρι να παγώσει η μαργαρίνη.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε την κάθε φάκελο σε ένα φύλλο και απλώνουμε το τριμμένο τυρί εάν το θέλουμε μόνο με τυρί.
Ή απο πάνω απλώστε τα κομμάτακια του ζαμπον και τυλίξτε τα σε ρολό.
Κόψτε σε κομάτια το ρολό και βάλτε τα σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Αλείψτε με χτυπημένο κρόκο αυγού
και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20’-25’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα σφολιατάκια.
Καλή Απόλαυση