Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη

Υλικά

Για τη ζύμη:
500 γρ. χλιαρό νερό
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
Λίγο ελαιόλαδο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:
Ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
(ή οποιαδήποτε άλλη γέμιση της αρεσκείας σας)
Για το άλειμμα:
Λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (ή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι, και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνουμε ελαφρά την ταβλα και βγαζουμε εκει την ζυμη μας
Κανουμε την ζυμη σε κορμο και Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε με το χερι κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα μικρό φύλλο.
Βάζουμε στο κέντρο λίγες ελιές (ή άλλη γέμιση) και ριγανη και ρολάρουμε τη ζύμη, κλείνοντας καλά τις άκρες.
Τοποθετούμε τα ελιόψωμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά με 1 ώρα.

Ψήνουμε τα ελιόψωμα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε τα ελιόψωμα με λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (ή ελαιόλαδο) και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ρίγανη
ή ότι άλλο θέλουμε.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά πριν τα σερβίρουμε.

Συμβουλές
Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα υλικά, όπως τυρί φέτα, ντομάτα, πιπεριά ή κρεμμύδι.
Για να γίνουν πιο γυαλιστερά τα ελιόψωμα, μπορείτε να τα αλείψετε με γάλα ή αυγό πριν τα ψήσετε.
Εάν νηστεύετε, αλείψτε τα με λιωμένο βιταμ και πασπαλίστε με σουσάμι.

Καλή απόλαυση!