Ζύμη για τα πάντα, και μάλιστα σε 5 λεπτά! Αυτό είναι όνειρο για μια νοικοκυρά σαν κι εμένα που τρέχω όλη μέρα. Και το καλύτερο;
Μπορεί να μπει στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη, οπότε έχουμε πάντα έτοιμη ζύμη για ό,τι μας κατέβει.
Υλικά:
500 ml γάλα (ελαφρώς χλιαρό)
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 5 κούπες)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8-9 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)
Εκτέλεση:
Παίρνω ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίζω μέσα τις 4 κούπες από το αλεύρι. Είναι σημαντικό να το κοσκινίσω για να γίνει αφράτη η ζύμη.
Προσθέτω στο αλεύρι τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ξηρή μαγιά. Τα ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
Ζεσταίνω λίγο το γάλα, να είναι χλιαρό, όχι καυτό. Το ρίχνω στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύω.
Προσθέτω και το ηλιέλαιο και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Τώρα ρίχνω και την τελευταία κούπα αλεύρι. Ανακατεύω και αρχίζω να ζυμώνω. Η ζύμη θα βγει μαλακή και λιγάκι κολλώδης, και αυτό είναι φυσιολογικό! Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, γιατί θα σφίξει.
Παίρνω δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες τροφίμων. Λαδώνω τα χέρια μου και χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Βάζω κάθε κομμάτι ζύμης σε μια σακούλα.
Βάζω τις σακούλες με τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο, τόσο πιο αφράτη και νόστιμη θα γίνει – μπορεί να μείνει και μέχρι 3 μέρες στο ψυγείο!
Αν θέλω να τη φυλάξω για αργότερα, μπορώ να τη βάλω στην κατάψυξη. Όταν τη χρειαστώ, την αφήνω να ξεπαγώσει σιγά-σιγά στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Από αυτή τη ζύμη μπορώ να φτιάξω ό,τι θέλω: αφράτα ψωμάκια, πεντανόστιμα πιροζκί με όποια γέμιση θέλω (αλμυρή ή γλυκιά!), λαχταριστές πίτσες ή ακόμα και τηγανόψωμα! Ψήνονται είτε στο φούρνο είτε στο τηγάνι.
Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό, γιατί αν είναι καυτό θα “κάψει” τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει.
Μην παραζυμώσεις τη ζύμη. Μόλις ενωθούν τα υλικά και γίνει ομοιογενής, είναι έτοιμη.
Όταν τη βγάλεις από το ψυγείο, άφησέ τη λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη δουλέψεις, θα είναι πιο εύπλαστη.