Κέικ καρότου
Υλικά
για ζύμη :
καρότα – 500 γρ
ζάχαρη – 400 γρ
αλεύρι – 320 gρ
αυγά – 4 τεμ
φυτικό λάδι – 250 g
μπέικιν πάουντερ – 2 κουτ
σόδα – 2 κουταλιές της σούπας
αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
κανέλα – 1 κουταλάκι του γλυκού
τριμμένο μοσχοκάρυδο – 3/4 κουτ
ξηροί καρποί – 130 γραμμάρια (καρύδια ή πεκάν)
Για κρέμα
τυρί κρέμα – 450 g (κρύο!)
βούτυρο – 110 g (θερμοκρασία δωματίου)
ζάχαρη άχνη – 400 g
Εκτέλεση
Τρίψτε τα καρότα στον ψιλο τρίφτη.
Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω ένα μπλεντερ, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο καλό οπότε αποφάσισα να το τρίψω με το χέρι.
Χτυπάμε με μιξερ μαζί το φυτικό λάδι και τη ζάχαρη.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας μετά από το καθένα.
Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε τα ξηρά υλικά: το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Ρίξτε τα ξηρά υλικά σε υγρά. ανακατέψτε.
Προσθέστε στη ζύμη καρότα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε.
Ρίχνουμε τη ζύμη σε λαδωμένη φόρμα – αν ψηθεί σε 1 μεγάλη φόρμα. Ή χωρίστε τη ζύμη σε 3 μέρη και ψήστε 3 κέικ χωριστά.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 βαθμούς C για 45 λεπτά. Ετοιμότητα για έλεγχο με οδοντογλυφίδα.
Αν ψήσετε, όπως εγώ, σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ., τότε θα χρειαστεί περίπου 1,5 ώρα. Αφήστε το έτοιμο κέικ και κόψτε σε 3 κέικ.
Για να φτιάξετε κρέμα, χτυπήστε μαζί τη ζάχαρη άχνη και το τυρί κρέμα. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να γίνει αφράτη δυνατή μάζα.
Συναρμολογήστε το κέικ, αλείφοντας τα κέικ με κρέμα. Απλώστε την κρέμα πάνω και στα πλαϊνά του κέικ και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου, θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, καρύδα ή διακοσμήστε όπως θέλετε.
Η κρέμα κέικ κρατάει καλά το σχήμα της, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διακόσμηση.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες, κατά προτίμηση το βράδυ.
Καλή όρεξη!