Κέικ καρύδας με σιρόπι λεμονιού

Υλικά

Διαφήμιση

125 γραμμάρια βούτυρο
1 φλιτζάνι ζαχαρη ψιλή
4 αυγά
2 κούπες καρύδα
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Πρέζα αλάτι

για το Σιροπι λεμονιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι νερό
6 λωρίδες φλούδα λεμονιού (ή πολλή τριμμένη φλούδα λεμονιού – χρησιμοποιώ ένα έως δύο λεμόνια)

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα ταψί 20 εκ. Στρώνουμε την βάση με λαδόκολλα.
Ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ μέχρι να αφρατέψουν. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό μιξερ, αλλά προτιμώ τη μέθοδο της ξύλινης κουτάλας να χτυπάτε με το χέρι μέχρι να αποκτήσει τη σωστή σύσταση. )

Διαφήμιση


Χτυπάμε τα αυγά, ένα κάθε φορά μέχρι να ομογενοποιηθούν (ακόμα χρησιμοποιώντας μιξερ ή ξύλινη κουτάλα – αν το κάνω με το χέρι, χτυπάω το μείγμα των αυγών πριν προσθέσω κάθε αυγό).

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε την καρύδα και μετά κοσκινίστε το αλεύρι. (Τώρα επιστρέφω σε ένα μεταλλικό κουτάλι για να το διπλώσω στο αλεύρι. Είναι αυτό που μου έμαθαν και νομίζω ότι διατηρεί το μείγμα ελαφρύ, ενώ μια ξύλινη κουτάλα όχι.)

Διαφήμιση

Απλώστε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε σε μέτρια αργό φούρνο (150 έως 160 βαθμούς Κελσίου) για 45 λεπτά.
Περιχύνουμε το κέικ ζεστό σιρόπι. Αφήστε να κρυωσει πριν το μεταφέρετε σε πιατέλα για κέικ.

Διακοσμήστε με φρυγανισμένη, ξεφλουδισμένη καρύδα ή κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη πάνω από το κέικ λίγο πριν το σερβίρετε.

Για το Σιρόπι λεμονιού

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε φωτιά χωρίς να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακάλυπτα χωρίς να ανακατεύουμε για τρία λεπτά.
Σουρώνετε το σιρόπι (αν χρησιμοποιείτε λωρίδες), αλλά αφήνω πάντα την τριμμένη φλούδα μέσα – προσθέτει υφή και ίνες.

Συμβουλή σερβιρίσματος
Σερβίρετε το κέικ με λίγο καλό γιαούρτι ή κρέμα για ένα απλά νόστιμο επιδόρπιο

Διαφήμιση

Διαφήμιση