Συστατικά
3 φλιτζάνια (350g) μαλακό αλεύρι γ.ο.χ, επιπλέον για την φόρμα
1 φλιτζάνι (220g) καστανή ζάχαρη,
200 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλα πράσινα μήλα (περίπου 500g), ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζάνι (100g) σουλτανίνα χρυσή
ξύσμα 1 λεμονιού
2 μεγάλα αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
βούτυρο
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C . Λιπάνετε μία φόρμα κέικ 20 cm με βούτυρο και στη συνέχεια σκόνη αλεύρι, βεβαιώνοντας ότι καλύπτονται όλες οι άκρες, αφαιρέστε τυχόν πλεονάζον αλεύρι.
Βάλτε τη σουλτανίνα σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά.
Βάλτε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χρησιμοποιώντας ένα μίξερ βάσης ή ένα ηλεκτρικό χτυπήστε για 2 λεπτά μέχρι να συνδυαστεί καλά. Προσθέστε τα αυγά ένα κάθε φορά και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να αυξηθεί ο όγκος του μίγματος και να γίνει παχύ αλλά ακόμα υδαρές(περίπου 1-2 λεπτά).
Προσθέστε το αλεύρι, την κανέλα, το μπεικιν, τη σόδα σε ένα μπολ. Σταδιακά ρίξτε τα ξηρά συστατικά στα υγρά ενώ ανακατεύετε το μείγμα με ένα μεταλλικό κουτάλι.
Μόλις συνδυαστούν (θα είναι ένα παχύ, σκληρό μείγμα) προσθέστε τη σουλτανίνα, το μήλο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε με ένα μεταλλικό κουτάλι μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Βάλτε το μείγμα στην φόρμα του κέικ και ισιώστε από πάνω με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα καλαμάκι απο το κέντρο του κεικ .
Αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε.