Καλαθάκια με βάση σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και μια απαλή κρέμα

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στη ζύμη, η οποία γίνεται εύθρυπτη και ταυτόχρονα αέρινη με έναν υπέροχο συνδυασμό υλικών. Το μέγεθός είναι 4,5 – 7,5 cm

Συστατικά:

Αλεύρι – 250 g,
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη – 120 g
Σκόνη κακάο – 10 g
Αλεσμένοι ξηροί καρποί – 120 g
Μπέικιν πάουντερ – 4 g
Λάδι – 170 g
Αυγό – 1

Για την κρέμα:
γάλα: 2 – 2 1/2 φλιτζάνι (500 ml)
αλεύρι: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
ζάχαρη: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
βανίλια: 1 δόση
βούτυρο: 1 κουταλιά της σούπας
αυγά: 2
λικέρ ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά): 1-2 κουταλιές
Οποιαδήποτε μούρα: Έχω φρέσκες φράουλες, κατεψυγμένες μαύρες και κόκκινες σταφίδες.

Εκτέλεση

Για την κρέμα
Αναμειγνύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στο μείγμα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα. Πριν βράσει ρίχνετε το μισό γάλα στο μείγμα αλευριού-αυγών και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το νέο μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Την κατεβάζετε από την εστία, ρίχνετε και το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθεί κι αυτό.
Αφήνετε λίγο την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει. Φυλάτε την κρέμα στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη που εφαπτεται της κρέμας. Με αυτές τις αναλογίες βγαίνουν περίπου 2 μεγάλα φλιτζάνια του τσαγιού κρέμας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μόλις κρυώσει η κρέμα, χτυπήστε τη λίγο με το μίξερ, αν θέλετε να αφρατέψει κι άλλο.

Στο κοσκινισμένο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Προσθέστε το αυγό και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυμώνουμε τη ζύμη (όχι πολύ).
Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (μπορείτε να ψήσετε τη ζύμη από το βράδυ. Βάλτε στο ψυγείο και ψήστε την επόμενη μέρα).
Ετοιμάζουμε φορμάκια (μπορείτε να βουτυρώσετε, αλλά όχι απαραίτητα, γιατί η ζύμη έχει πολύ λάδι).
Βγαίνουν εύκολα από το σχήμα τους. Η ζύμη μπορεί να διακοσμηθεί με πολλούς τρόπους. 
Σχηματίστε μπάλες και με τα χέρια σας πιέστε τη ζύμη σφιχτά στη φόρμα, αφαιρέστε τα υπολείμματα της ζύμης από πάνω ώστε οι άκρες του καλαθιού να είναι λείες.
Ας προσέξουμε όμως γιατί θα αυξηθούν σε όγκο στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 170°C, περ. 20 λεπτά Αφήνουμε να κρυώσει λίγο στα φορμάκια και μετά τα βγαζουμε προσεκτικά.

Τέλος η κρέμα μπαινει σε μια σακούλα μαγειρέματος και σχηματίζει τις ροζέτες.
Μπορείτε όμως να απλώσετε την κρέμα με ένα κουτάλι. Διακοσμήστε όπως επιθυμείτε.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜοσχάρι κατσαρόλας με πατάτα και αρακά…η σάλτσα είναι φανταστική
Επόμενο άρθροΟμελέτα φούρνου με λαχανικά