Τα κολοκυθάκια γεμιστά με σάλτσα αποτελούν ένα υπέροχο φαγητό και διακρίνετε για τα φρέσκα υλικά και την πλούσια σάλτσα.
Υλικά:
8 κολοκυθάκια (μικρά ή μεγάλα)
300γρ. κιμά χοιρινό
2 κρεμμύδια
1/2 καρότο τριμμένο
1/2 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1/2 φλυτζάνι ρύζι γλασέ
Μαϊντανός
Άνηθος
2 φύλλα δυόσμου
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγη ψίχα από τα κολοκυθάκια
1/2 ντοματούλα
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κρόκοι αυγού
Ο ζωμός από τα κολοκυθάκια
Ο χυμός από 1/2 λεμόνι
Βιτάμ
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε το καπάκι και λίγη από τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε και την κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε το τριμμένο καρότο, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το σκόρδο, τη ψίχα από τα κολοκυθάκια και την ντοματούλα ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα του κιμά και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση τους και ριχνουμε και τα καρότα σε ροδέλες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
Για τη σάλτσα
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού, το βιτάμ, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό από τα κολοκυθάκια, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε ζεστά.
H συνταγή είναι της Katerina Sergi
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ
Υλικά
500 gm μετρια κολοκυθάκια
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ πελτέ
1/2 κουτατάκι χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί
1/2 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Αλάτι πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρύφαλλα
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Καβουρδίζω τον κιμά μου σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι – κατσαρολίτσα μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , το σκόρδο , την κανέλα , την πάπρικα και τα γυρίζω μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια και να ανταλλάξουν αρώματα.
Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ και γυρίζω λίγο ακόμα .
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω την ντομάτα σε κύβους και το μαϊντανό , τα γυρίζω δυο-τρεις φορές και προσθέτω τον ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνω και σκεπάζω το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Πλένω τα κολοκύθια μου αφαιρώ τα κοτσάνια και τα κόβω στη μέση.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ την ψυχα προσεκτικά και τα αφήνω στην ακρη.
Για την μπεσαμελ
Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Απλώνω λιγη μπεσαμέλ στην βάση του πυρεξ και από πάνω τακτοποιω τα κολοκυθάκια. Τα αλατίζω ελαφρώς , πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα και τα γεμίζω με κιμά. Από πάνω βάζω την μπεσαμελ και πασπαλίζω με λίγο τυράκι ακόμα.
Ψήνω το φαγητό μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40 με 50 λεπτά περίπου.
Καλή Απόλαυση