ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 1/2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
8 (περίπου 1,2 κιλά) μπουτακια κοτόπουλου
1 πράσο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
Μανιτάρια πορτομπελο 200g
6 μεγάλα φύλλα φασκόμηλου, σχισμένα
500g πακέτο Κριθαράκι (risoni)
750ml (3 φλιτζάνια) ζωμό κοτόπουλου
300ml κρέμα (χτυπήστε 1 / 4 κουπας αλατισμένο βούτυρο λιωμένο σε 3/4 κούπας πλήρες γάλα) ή γιαούρτι
150 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) κατεψυγμένο αρακά
Τριμμένη παρμεζάνα, για να το σερβίρετε (προαιρετικά)
Κομμένο ξύσμα λεμονιού, για να σερβίρετε (προαιρετικά)
Φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, για το σέρβιρισμα (προαιρετικά)
ΜΕΘΟΔΟΣ
Βήμα 1
Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα 200C / 180C. Τοποθετήστε ένα μεγάλο ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί.
Βήμα 2
Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. Ραντίστε με 3 κουταλιές λάδι πάνω από τη βάση του
ταψιού. Προσθέστε το κοτόπουλο, το πράσο, τα μανιτάρια και το φασκόμηλο. Αλατίστε.
Ραντίστε από πάνω με τα υπόλοιπα 3 κουταλάκια λάδι.
Ψήστε για 20 λεπτά ή έως ότου το κοτόπουλο να πάρει χρώμα.
Βήμα 3
Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να γυρίσετε το κοτόπουλο. Ρίξτε το κριθαράκι ανάμεσα
στο κοτόπουλο. Ρίξτε το ζωμό και την κρέμα και ανακατέψτε. Ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή έως ότου το κοτόπουλο χρυσίσει και μαγειρευτεί και τα υγρά έχουν απορροφηθεί σχεδόν όλο.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τον αρακά στο Κριθαράκι και ανακατεύουμε. Επιστρέψτε στο φούρνο για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί ο αρακάς. Πασπαλίστε με παρμεζάνα, ξύσμα λεμονιού και φύλλα φασκόμηλου, αν θέλετε
ΠΗΓΗ: Dora Joannou
Chicken and Kritharaki Sto Fourno
INGREDIENTS
1 1/2 tablespoons extra virgin olive oil
8 (about 1.2kg) chicken drumsticks
1 leek, trimmed, sliced
200g button mushrooms
6 large sage leaves, torn
500g packet dried Kritharaki (risoni)
750ml (3 cups) chicken stock
300ml pouring cream
150g (1 cup) frozen peas
Finely grated parmesan, to serve (optional)
Shredded lemon zest, to serve (optional)
Fried sage leaves, to serve (optional)
METHOD
Step 1
Preheat oven to 200C/180C fan forced. Place a large baking dish in the oven for 5 minutes or until hot.
Step 2
Remove the baking dish from the oven. Drizzle 3 tsp oil over the base of the dish. Add the chicken, leek, mushrooms and sage. Season. Drizzle over remaining 3 tsp oil. Bake for 20 minutes or until the chicken is golden.
Step 3
Use tongs to turn the drumsticks. Sprinkle the risoni between the drumsticks. Pour over the stock and cream. Bake for a further 30 minutes or until the chicken is golden and cooked through and the liquid is almost absorbed.
Step 4
Add the peas to the Kritharaki and mix through. Return to oven for 5 minutes or until peas are warmed through. Sprinkle with parmesan, lemon zest and fried sage leaves, if you like.