Το κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση των μανιταριών με τη γήινη γεύση από το κριθαράκι και την απαλή υφή του σπανακιού. Η προσθήκη των αποξηραμένων μανιταριών προσδίδει μια βαθιά, πλούσια γεύση που θα σας ενθουσιάσει.

  • Παρακολουθήστε το βίντεο για μια οπτική παρουσίαση της συνταγής.Η γραπτή συνταγή ακολουθεί.

Υλικά:

500 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης
1 λευκό κρεμμύδι
500 γρ. μανιτάρια φρεσκα διάφορα (π.χ. πορτομπέλο, σαμπινιόν)
50 γρ. μανιτάρια πορτσινι(βασιλομανίταρα) αποξηραμένα
2-3 σκ. σκόρδο
100 ml ελαιόλαδο
120 ml γλυκό κρασί
1.200 ml ζωμός λαχανικών
100 γρ. σπανάκι
40 γρ. βούτυρο
Αλάτι
Λίγο σκληρό τυρί (π.χ. παρμεζάνα)

Εκτέλεση:

Ενυδατώνουμε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε γλυκό κρασί για περίπου 10 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Σ ενα άλλο τηγάνι προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια(αφαιρούμε μόνο το ποδαράκι), κομμένα σε κομμάτια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν (προσοχή δε τα αλατίζουμε).
Προσθέτουμε το σκόρδο στο κρεμμυδι και αλλατισουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε το κριθαράκι στα κρεμμύδια και προσθετουμε και το βούτυρο και ανακατευουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών σιγα σιγα αν δουμε ότι χρειαζετε επιπλέον ζωμό

Στο κριθαράκι προσθέτουμε τα ενυδατωμένα μανιτάρια πορτσίνι (σουρωμένα απο το κρασί) και μετα από λίγο τα σοταρισμένα φρέσκα μανιτάρια.

Σιγοβράζουμε το κριθαρότο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και το κριθαράκι
να είναι al dente.

Προσθέτουμε το σπανάκι και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το κριθαρότο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε.

 

Συμβουλές:

Εάν το θέλετε Νηστίσιμο αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη και μην βάζετε το τυρί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη μανιταριών, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Αντί για γλυκό κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρό κρασί ή ζωμό λαχανικών.