Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι

Αυτό το γαλακτομπούρεκο με καταΐφι ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου! Το καταΐφι ήταν τραγανό και αφράτο, ενώ η σιμιγδαλοκρέμα βελούδινη και πλούσια σε γεύση. Η ισορροπία γλυκιάς και αλμυρής γεύσης ήταν τέλεια,

Πλεονεκτήματα:

  • Καταΐφι: Χρησιμοποιήθηκε φρέσκο καταΐφι, που ψήθηκε τέλεια, δημιουργώντας μια τραγανή κρούστα.
  • Σιμιγδαλοκρέμα: Η κρέμα ήταν βελούδινη και πλούσια, με έντονη γεύση από σιμιγδάλι και βανίλια.
  • Σιρόπι: Το σιρόπι ήταν σωστά ζαχαρωμένο, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό.
  • Παρουσίαση: Το γαλακτομπούρεκο ήταν όμορφα κομμένο και σερβιρισμένο.

Υλικά

7 φύλλα κρούστας
300 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
250 γραμμάρια βούτυρο

για την κρέμα
1 & 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
φλουδα λεμονιού
6 αυγά
100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
50 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
100g βούτυρο

για το σιρόπι
700 g ζάχαρη
500 γραμμάρια νερό
ξύλο κανέλας
μισό λεμονι

Εκτέλεση

Εχω βγάλει το φύλλο για απόψυξη το έχω αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες να ξεπαγώσει για να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω

Πρώτα θα φτιάξουμε την κρέμα

Θέλω μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά μετρια προς χαμηλη να βάλω μέσα το γάλα θα κρατήσω ένα φλιτζάνι από το γάλα, και ρίχνω μέσα τη μισή ζάχαρη και μια φλουδα λεμονιου

Σε ένα μπολ χτυπάμε τ αυγά μας ριχνουμε δύο βανίλιες, σιμιγδάλι χοντρό σιμιγδάλι ψιλό αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη που κρατήσαμε έχω μία παχιά κρέμα θα την αραιώσω με το κρύο γάλα που κράτησα.
Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα και να ατμίζει παίρνω καυτό γάλα και το ρίχνω στην κρέμα των αυγών αραιώνω δηλαδή τα αυγά με το ζεστό γάλα για να εξισορροπήσω τη θερμοκρασία ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα αυγά μου

Αφού ζεστάνω καλά το μείγμα των αυγών το ρίχνουμε όλο μαζι στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ΣΥΝΕΧΕΙΑ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πάρει βράση η κρέμα αφήνω να βράσει για ένα λεπτάκι ακριβώς.

Κόψτε το 1/3 απο μια πλακα βουτυρο και κυλήστε το πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και με τον τρόπο αυτό δεν θα κάνει πέτσα μέχρι να στρώσω τα φύλλα μου και θα αρχίσει να κρυώνει ελαφρά και δεν θα κάνει πετσούλα.

Ξεκινάμε να λιωσουμε το υπολοιπο βουτυρο για να αλλοιψουμε τα φύλλα
Τα φύλλα κανταιφι αποψύχονται πάντα μέσα στην κλειστή συσκευασία του και διατηρείται ολόφρεσκο και αφράτο Θα χρησιμοποιήσω το μισο και πάμε να ανοίξουμε τις ίνες από το φύλλο καταΐφι χωρίστε το και αφρατεψτε το.
Πάμε λοιπόν θέλω ένα μεγάλο ταψί 32 34 cm και οπωσδήποτε χρειάζομαι ένα πινέλο για καλό βουτήρωμα, βουτυρώστε καλά το ταψί παντού και γύρω-γύρω και στη βάση του, θέλω το μισό φιλο καταΐφι

Στρώστε κάτω σε μία στρώση, καλό βουτήρωμα στο κανταΐφι και τώρα πάμε να ανοίξουμε το φύλο κρούστας.
Στρώνουμε ακτινωτα τα φύλλα στο ταψί να εξέχουν γύρω-γύρω πάνω στο καταΐφι κάθε φύλλο που βάζω το βουτυρώνω καλα 4 φύλλα κάτω 3 φύλα πάνω και είμαστε έτοιμοι να αδειάσουμε μέσα την κρέμα μας.

θα βγάλουμε μέσα απο την κρέμα τη φλούδα λεμονιού και θα ανακατέψω πολύ καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το βούτυρο με την κρέμα, αδειάζω την κρέμα όπως είναι μέσα στα φύλλα και την απλώνω ωραία ισιώνω ωραία και πάμε να κλείσουμε γύρω-γύρω ότι προεξέχει επάνω στην κρέμα και εκεί που κλείνω θέλω πάντα βουτυρο λιωμενο όπου κλείνω βουτυρώνω αυτό να θυμάστε

Με τον ίδιο τρόπο θα βάλω και τα υπόλοιπα φύλλα απο πάνω μόνο που τώρα ό,τι μου περισσεύει στην άκρη το μπηγω από κάτω με μία σπατουλίτσα. Πάμε και για το τελευταίο φύλλο ισιώστε τελείως την επιφάνεια θελω πολύ καλό βουτύρωμα στην επιφάνεια του φύλου
Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι μυστικό για αυτό το τραγανό γαλακτομπούρεκο είναι το κανταΐφι.
Στρώστε το κανταιφι ωραία από πάνω να πάει παντού και ραντίζω με το υπόλοιπο βούτυρο και χαραζω ελαφρα την επιφάνεια.

Ψήνω για μία ώρα 170 αντιστάσεις στην κάτω σχάρα και αν θέλετε να γίνει πολύ πολύ τραγανό μπορείτε να το κάνετε τούμπα και σε ένα άλλο ταψί, τα τελευταία λεπτά του ψησίματος το τούμπαρα σε ένα αντίστοιχο ταψί για να το ξεροψήσω ακόμη περισσότερο

Ετοιμο ροδοψημένο και φανταστικό έχω φτιάξει το σιρόπι ζάχαρη νερό λεμόνι τα έχω βράσει έχω αφήσει το σιρόπι μου να κρυώσει και να ρίξουμε λίγο το σιρόπι σταδιακά να το πιει τον μελώσει ωραία να ρουφίξεις σιγά-σιγά να ποτίσει μέχρι μέσα και να παραμείνει τραγανό δώστε του λίγο χρόνο να πιει το σιροπάκι να κατεβεί μέχρι κάτω να ποτίσει ωραία και μετά να κόψουμε.

Καλη Απόλαυση



Προηγούμενο άρθροΥγρό και αρωματικό: Κέικ μανταρινιού σιροπιαστό
Επόμενο άρθροΜίνι Σοκολατένια Κέικ με Γευστικότατη Πραλίνα Φουντουκιού…