Το Ψυχοσάββατο είναι μια ιδιαίτερη μέρα στη χριστιανική παράδοση, όπου τιμούμε τη μνήμη των αγαπημένων μας που έχουν αποχωρήσει από αυτήν τη ζωή. Μια από τις πιο συμβολικές παραδόσεις αυτής της ημέρας είναι η παρασκευή και η προσφορά των κολλύβων, τα οποία συμβολίζουν την αιώνια ζωή και την ανάσταση.

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι
1 φλούδα λεμονιού
2-3 κ.σ ινδοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα σταφίδες ξανθές

Σύνθεση:
1/2 κούπα τριμμένο καρύδι
1/2 κούπα τριμμένο αμύγδαλο λευκό
1 κούπα τριμμένο μπισκότο
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
Μερικά φύλλα μαϊντανό αρκετά
ψιλοκομμένα
Λίγα ασημένια ζαχαρωτά

Για το τελείωμα:
Άχνη ζάχαρη
1/2-1 κούπα μπισκότο τριμμένο

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα δυο πρώτα υλικά και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν γίνει το σιτάρι (πρέπει να είναι βρασμένο ‘στο δόντι) στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντηλο μαζί με το ινδοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες (αφού τα ανακατέψουμε τα βάζουμε εκεί). Σκεπάζουμε με το τραπεζομάντηλο και αφήνουμε να στεγνώσει για τέσσερις ώρες περίπου.
2) Σύνθεση: Σε ένα μπολ, βάζουμε το σιτάρι με το τα υλικά της σύνθεσης και ανακατεύουμε.
Πριν πάμε στην εκκλησία, ρίχνουμε μια στρώση μπισκότο τριμμένο και από πάνω την άχνη ζάχαρη. Κάνουμε και σταυρό με τα ασημένια ζαχαρωτά.

Η Συνταγή είναι της κας Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου