Κολλυβοζούμι

Το κολλυβοζούμι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Αποτελείται από σιτάρι, αμύγδαλα, κανέλα, γαρίφαλλοκαι άλλα αρωματικά μπαχαρικά. Συχνά διακοσμείται με καρύδια – αμύγδαλα και κουφέτα. Το κολλυβοζούμι έχει συμβολική σημασία και συνδέεται με την παράδοση και τη θρησκεία. Είναι ένα γλυκό που ενώνει τη γεύση με την πίστη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών γεύσεων στην Ελλάδα.

Υλικά

250 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο
300 γραμμάρια ζάχαρη
1.5 λίτρα νερό
7-8 κουταλιές κορν φλάουερ
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
μια πρέζα αλάτι
ένα σφηνάκι ανθόνερο
1 βανίλια

10 κουταλιές αλεύρι καβουρδισμένο να πάρει καστανό χρώμα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και το βάζουμε σ΄ ένα ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς μέχρι να σκουρήνει ελαφρώς ανακατεύοντας ανα τακτά διαστήματα.Το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.Το βάζουμε να μουσκέψει απ το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη μέρα το βάζουμε να βράσει σε αυτό το νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι.
Το βράζουμε περίπου 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να σκάσει το σιτάρι ξαφρίζοντας το αν χρειάζεται ή στην χύτρα για 30 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και το περνάμε με λίγο κρύο νερό για να μείνει λίγο σταθερό.
Ρίχνουμε το σιτάρι ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό του στραγγίσματος αφού το μετρήσουμε να είναι 1,5 λίτρο.Αν δεν είναι συμπληρώνουμε.
Σ ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουερ και ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε το γαρίφαλο, την κανέλα,τη βανίλια,τη μαστίχα.Το σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.
Όταν αρχίζει να πήζει ρίχνουμε τα αμύγδαλα,τα καρύδια και το ανθόνερο.Ανακατεύουμε και αποσύρουμε απ τη φωτιά.
Το βάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει.Πασπαλίζουμε με το αλεύρι το ψημένο και στολίζουμε με καρύδια αμύγδαλα και κανέλα.

Καλή σας επιτυχία!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΜηλόπιτα με Σοκολάτα: Ονειρικό Συνδυασμός Γεύσεων
Επόμενο άρθροΚουλουράκια με Μήλο και Καρότο: Ξεχάστε τα Κλασικά, Δοκιμάστε τα Νέα!