Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Χωρίς μίξερ, χωρίς ζυγαριά!!!!
Αλάδωτη! Χειροποίητες και πολύ οικονομικές 👌
Υλικά για 2 μεγάλες λαγάνες 👇
2 ποτήρια νερό χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κσ μέλι 🍯
1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 κσ ταχίνι
2 κγλ αλάτι
5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και ανακατευουμε και ριχνουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το μείγμα να ενεργοποιηθεί για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε μεσα στην μαγια το σιμιγδάλι, αλευρι, το ταχίνι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Πρώτο φούσκωμα: Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα,
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Διαμόρφωση λαγανών:
Αφου την ξεφουσκωσουμε λιγο χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα οβάλ σχήμα, είτε με τα χέρια μας είτε με έναν πλάστη, σε πάχος περίπου
1 εκατοστό.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (ή σιλικόνη).
Δεύτερο φούσκωμα: Αφήνουμε τις λαγάνες να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Προετοιμασία για ψήσιμο:
Ανακατεύουμε λίγο νερό με τη ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες.
Πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
Με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε τις χαρακτηριστικές λακουβίτσες στην επιφάνεια της λαγάνας.
Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Αφήνουμε τις λαγάνες να κρυώσουν ελαφρώς και τις απολαμβάνουμε με την αγαπημένη μας παρέα!
Συμβουλές:
Μπορείτε να προετοιμάσετε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα και να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Αν δεν έχετε σιμιγδάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για πιο αρωματική λαγάνα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαχλέπι ή μαστίχα στη ζύμη.