Η Λαχανοπιτα είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που μας φέρνουν ανάμνησεις από τη ζεστή κουζίνα του σπιτιού μας, με τις μυρωδιές του φρέσκου λαχάνου και του ψημενου φύλου που γεμίζουν τον αέρα. Η συνταγή  της μανας του κου Βάγιος Κουτάκης είναι  γεμάτη γεύση αγάπη και αναμνήσεις.

Υλικά

Για τη ζύμη:

1200 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
4-5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Στην μυτη απο κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Νισέστε για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι λάπατα
1 ματσάκι παζιά (σέσκουλα)
1 ματσάκι τσουκνίδα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα
2 αυγά
500 γραμμάρια τυρί φέτα
Αλάτι (περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας)
1 κούπα λάδι

Εκτέλεση:

για τα φύλλα

Εβαλα το γρ αλεύρι κοσκινισμένο, λάδι,αλάτι, ξύδι, και σε ενα κουταλάκι του γλυκού λίγο μαγια,ισα ισα στη μυτούλα, λίγο,
και ένα ποτήρι νερό χλιαρό περίπου μέχρι να γίνει εύπλαστο ζυμάρι ζυμωνωντας να μην κολλάει στα χέρια.
Θα δείτε ίσως χρειαστεί και άλλο νεράκι. Το σκεπάζουμε σε ένα μπολ για περίπου 30 με 40 λεπτά να φουσκώσει.
Εγώ κάνω 10 μπαλίτσες και πασπαλιζω απο κατω και από πάνω με λίγο νισεστέ για να ανοίξει καλύτερα το φύλο.

Για την γέμιση
Πλένουμε κ κόβουμε τα χορταρικά βάζοντας τα στον νεροχύτη και ρίχνοντας αρκετό αλάτι (3 με 4)κουτ σούπας ανακατεύοντας
και τα αφήνουμε για 10 λεπτά .Ύστερα τα στίβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Και αυτό για να μην βγάλουν πολλά υγρά στην πίτα μετά.
Μερικοί δεν το κάνουν και αναγκάζονται να βάζουν μέσα τραχανά η ρύζι να τραβήξουν τα υγρα,οπότε μάλλον δεν θα είναι Λαχανοπιτα!!
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά το τυρί τριμένο και μια κούπα λάδι και μετά ανακατέψτε.

Μετά βουτυρώνουμε το ταψί παντού και βάζουμε και λίγο λάδι.
Βάζουμε τρία φύλλα από κάτω ζαρωμένα και ραντίζουμε ανάμεσα στο καθένα κ από λίγο λαδάκι να μην κολλάνε (αν περισσεύουν απέξω στο
ταψί γυρίστε τα μέσα δεν πειράζει. Από πάνω γέμιση, μετά 2 φύλλα ξανά γέμιση, άλλα 2 φύλλα ,γέμιση και τέλος από πάνω άλλα 3 φύλλα ραντιζοντας ενδιάμεσα λαδάκι!!

Στο τέλος ραντίζουμε και από πάνω λίγο λάδι και νεράκι με τα χεράκια μας
Εγώ βάζω μετά ένα μικρό πιατάκι στη μέση για να την κόψω Όμορφα και μετά τα τριγονάκια με το μαχαίρι.
Την ψήνω στους 180 με 190 βαθμούς στην κάτω αντίσταση για όσο θέλει να πάρει το Όμορφο χρυσαφένιο χρώμα της!!

ΥΓ. Το ταψάκι είναι αλουμινίου Παλιό 50 χρόνων της Συγχωρεμένης της ΜΑΝΟΎΛΑΣ ΜΟΥ

H συνταγη είναι από την μάνα του κου Βάγιος Κουτάκης